Angajații DGASPC primesc salariile restante, cel târziu marți. Consiliul Județean plătește, din buget propriu, veniturile care ar fi trebuit alocate de Guvernul prea prins în febra alegerilor.

Scris de
Actual Mehedinti
26/11/20 - 06:11

În Mehedinți, angajații DGASPC nu au primit salariile pentru lunile septembrie și octombrie, iar contribuțiile sociale nu au fost plătite către stat. Totul: deoarece Guvernul nu a alocat fondurile pentru aceste cheltuieli ale administrațiilor județene deși are obligația, prin lege, de a trimite sumele în teritoriu. Având în vedere situația delicată prin care sunt nevoiți să treacă atât salariații, cât și asistenții maternali, Consiliul Județean Mehedinți nu a rămas indiferent în fața indolenței Executivului. Astfel, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, a convocat, astăzi, o ședință extraordinară a Consiliului Județean, în cadrul căreia s-a votat alocarea sumelor necesare pentru plata a două salarii, în net, pentru angajații Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului.

Image

“În urma ședinței se vor face viramentele astfel încât – sper - ca vineri sau cel mai târziu, miercuri, 2 decembrie, toți angajații să primească banii. Cum am ajuns în această situație?! Istoricul îl știți cu toții și lipsa de colaborare a Guvernului pe acest subiect de-a lungul ultimelor luni.  Acum, în cel de-al 12-lea ceas, la ultima rectificare a bugetului de stat, Județului Mehedinți i s-a alocat suma de 2,074 milioane lei, nu pentru plata acestor cheltuieli cum era normal ci pentru “Programul pentru Școli al României”, la care am adăugat economiile de 1,5 milioane lei realizate la același program. Sigur, școlile sunt închise și din acest motiv nu s-au cheltuit banii. Prin același act normativ ni s-a permis să folosim aceste sume pentru finanțarea celorlalte categorii de cheltuieli descentralizate și i-am alocat fondului de salarii al DGASPC. Pe de altă parte, suma a fost completată cu 200 000 lei din fondurile alocate inițial pentru organizarea unor competiții sportive care au fost anulate anul acesta, în contextul pandemiei.  Reamintesc faptul că într-o  ședință anterioară am alocat alte sume pentru DGASPC de la bugetul județului, astfel încât să putem asigura peste 4 milioane lei, banii necesari pentru plata salariilor nete pentru angajații DGASPC, pentru lunile septembrie și octombrie.  Regret situația pe care au traversat-o oamenii prin restanțele înregistrate la plata salariilor și îi asigur că am făcut toate demersurile pentru a rezolva această problemă la care s-a ajuns din cauza incapacității membrilor Guvernului PNL de a înțelege nevoile oamenilor și care sunt responsabilitățile pe care le au, prin prisma funcțiilor pe care le dețin! Multă sănătate tuturor!”, a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

Image

Situația salariilor restante a persistat în ciuda faptului că, până acum, Consiliul Județean Mehedinți a făcut numeroase solicitări către Guvern, iar președintele forului județean, Aladin Georgescu, a mers chiar la Guvern, unde a avut o întâlnire cu premierul Orban, pe această temă. Însă, chiar și în urma acestor demersuri, Guvernul a rămas indolent la problemele din teritoriu, căci situația din Mehedinți nu este singulară. Se întâmplă în multe alte județe, pentru că, în ultima vreme, pare că avem mai degrabă un Guvern în continuă pregătire pentru alegerile parlamentare, decât unul care să se preocupe de ceea ce ar trebui în fapt: adică să guverneze.

Image