Cum repornim sectorul agricol? Cândva, grânarul Europei, astăzi, un sector slab dezvoltat!

Scris de
Actual Mehedinti
23/11/20 - 07:11

Redresarea economică poate să înceapă cu relansarea agriculturii, printr-o politică agricolă practică și eficientă, în opinia reprezentanților PMP Mehedinți.

Image

”Trebuie să inversăm balanța între importul si exportul de mâncare, în primul rând să acoperim   necesitățile interne. Propunem 11 măsuri utile pentru dezvoltarea potențialului agriculturii românești și anume:

-           Alocarea bugetară a Fondurilor Europene pentru sectorul agricol, pe regiuni de dezvoltare. ”Cred că fondurile europene alocate Olteniei ar trebui să fie acordate proporțional cu nevoile pe care le au cetăţenii acestei zone. Este absolut necesar să existe o repartizare echitabilă a sumelor de bani comunitari, pentru a diminua cu adevărat decalajele între regiuni”

-           Investiții în crearea de lanțuri integrate pentru sectoarele legumicol si zootehnic la nivel regional si județean; construirea a 8 – 10 centre de colectare brânză lapte, ciuperci, fructe de pădure  în zonele montane si de colectare legume, fructe și zarzavaturi în zonele marilor bazine legumicole și producătoare de fructe;

-           Modernizarea piețelor agroalimentare și finanțarea centrelor de colectare locală.

-           Subvenții mai mari pentru toți fermierii din sectoarele deficitare, echivalarea lor cu cele ale fermierilor din UE.

-           Crearea unui  lanț scurt „farm to fork” (”de la fermă la furculiță”) printr-o legislație echitabilă și infuzie masivă de fonduri europene în fermele de familie si  în cooperative;

-           crearea de food-huburi care să permită o desfacere mai competitivă a produselor agricole românești; încurajarea procesării și a produselor agricole finite printr-un cadru legislativ corect și coerent în acord cu nevoile de dezvoltare ale fermelor de familie și ale cooperativelor românești.

-           adaptarea tuturor actelor normative în vigoare astfel încât  normele de igienă și sănătate publică să fie respectate ținând cont de specificul fermelor românești fără a încălca însă prevederile și directivele europene.

-           Decolmatarea canalelor de irigații, repararea sistemelor de pompare, achiziția de sisteme fixe și mobile de irigații şi oferirea gratuită a apei fermierilor;

-           Ajutorul de minimis acordat celor care produc roşii (Programul Tomata) să fie extins şi la alte culturi;Sprijinirea producatorilor de produse lactate

-           Implementarea programul „Primul solar” prin care să se acorde granturi guvernamentale celor care vor să-şi construiască o fermă;

-           Sprijin prin granturi şi fiscalitate scăzută pentru agricultura ecologică.”, declară Ion Cupă, candidatul PMP Mehedinți pentru Camera Deputatilor.

Image

Această strategie poate fi implementată dacă potențialul agricol al țării este valorificat ca mijloc de asigurare a securității alimentare. Acest aspect ar duce, automat, la dezvoltarea sectorului de întreprinderi mici și mijlocii și la încurajarea capitalului autohton.

Image