Seceta afectează însămânțarea de toamnă. Fermierii sunt disperați.

Scris de
Actual Mehedinti
20/09/21 - 05:09

Însămânțarea de toamnă a început extrem de greoi în unele zone din țară. În sudul județului Mehedinți, seceta dă bătăi de cap fermierilor, care nu pot planta recoltele. Agricultorii spun că însămânțarea la rapiță este, deja, compromisă.

Image

Lipsa apei nu este o noutate pentru agricultorii din sudul Mehedințiului – în ultima perioadă, zona s-a confruntat cu lipsa precipitațiilor. De data aceasta, agricultorii sunt disperați – spun că utilajele de abia pot fi puse la arat sau la discuit și că unele însămânțări sunt compromise.

Image

"Sunt, deja, trei luni de zile de secetă în care nu au dat, însumat, 10 l/mp. Practic, secetă pedologică ca acum nu a fost de 10 ani. Nu putem să desfășurăm nicio lucrare. Aici, suntem într-o zonă în care a fost cultivată floarea-soarelui. De la cultivatul plantelor de floarea-soarelui, nu am putut face decât o singură trecere cu discul. Încercăm să mai înșelăm timpul și să facem o lucrare pregătitoare, pentru că trebuie să semănăm grâul. Perioada de semănat a rapiței este compromisă.", declară FELIX ODINĂ, reprezentantul unei ferme.

Image

Seceta pedologică – spun specialiștii – va continua, în următoarea perioadă, în majoritatea regiunilor agricole din ţară, iar conţinutul de apă va fi în limite scăzute şi deosebit de scăzute, ceea ce pune în pericol și însămânțarea la orz și grâu.

Image

"Pământul este uscat. De trei luni, nu a dat un strop de ploaie. Pământul este pregătit – așteptăm să intrăm cu semănătoarea. Pentru rapiță, aveam pregătite 80 de hectare, însă această cultură este, practic, compromisă. Și la porumb a fost rău – am făcut 3 – 4 tone la hectar, tot din cauza secetei, însă așa este agricultura – mereu, există riscuri.", ne spune NICOLAE BÎLCĂ, agricultor.

Image

În lipsa precipitațiilor, agricultorii folosesc la maximum utilajele din dotare, care, sub pământul tare, cedează. Acest lucru duce, automat, la costuri suplimentare pentru fermieri.

Image

"Aceste discuri au fost noi – putem lucra o săptămână cu un disc, iar apoi se strică. Avem utilaje grele și bune, dar din cauza secetei și a pământului uscat, se strică repede. Nu a plouat de la începutul lunii iunie. Am tot așteptat o ploaie, însă nu a apărut – câmpul este tot uscat. Iese praf peste tot.",  ne povestește CORNEL STROESCU, fermier.

Image

Potrivit specialiștilor, pregătirea patului germinativ pentru însămânţare culturilor de toamnă trebuie realizată în perioada optimă (15 septembrie-20 octombrie).

Image