Bolnavii închipuiți, din Mehedinți, lăsați fără indemnizații de handicap! A început sistarea plăților pentru categoriile care nu justifică handicapul.

Scris de
Actual Mehedinti
17/02/21 - 07:02

Poziție fermă a D.G.A.S.P.C. Mehedinți, în raport cu situația bolnavilor închipuiți! Conducerea instituției a luat la bani mărunți dosarele persoanelor cu dizabilități, iar, în urma controalelor, deja, au fost descoperite câteva zeci de cazuri, în care acordarea sprijinului de la stat, nu se justifică. Este vorba, în principal, despre persoane care, la un moment dat, au depus actele pentru acest tip de sprijin, justificând probleme medicale, iar între timp, au plecat la muncă în străinătate, însă au pierdut din vedere să notifice și autoritățile că, acum, sunt sunt apte pentru a fi încadrate în câmpul muncii.

Image

ADRIAN BIDILICI, directorul D.G.A.S.P.C. Mehedinți, declară că:

„Astăzi, am dispus sistarea de la plată a indemnizațiilor pentru 15 persoane cu handicap. Este vorba despre persoane care primeau, până acum, această indemnizație, cu toate că ele lucrau  în străinătate. Oamenii își făceau treaba: erau la muncă și mai primeau, și din partea statului român, indemnizații de handicap. Conform legii, persoanele cu handicap au obligația să notifice D.G.A.S.P.C. atunci când apare o modificare în statutul lor. Evident, aceste persoane nu au notificat, pentru că este mult mai comod să câștigi bani din două părți. Nu ne jucăm atunci când vine vorba despre banii statului, sau despre niște drepturi imaginare. Continuăm, în același timp, și acțiunea de verificare a dosarelor de handicap și o să cer comisiei speciale de încadrare în grad de handicap să fie foarte atentă și foarte riguroasă cu solicitările, care vin în acest sens, mai ales cele venite din partea unor angajați ai diverselor instituții ale statului. Aceste persoane recurg la astfel de tertipuri, pentru a beneficia de anumite facilități din partea statului, inclusiv scutirea pe impozitul pe salariu. Nu este uman. Gândiți-vă că există persoane cărora așa le-a hărăzit Dumnezeu: să se nască cu un handicap sau să îl dobândească pe parcursul vieții, iar drepturile lor pot fi întârziate din cauza acestor bolnavi închipuiți, care au grijă să își pregătească niște documente medicale bine puse la punct. Îi avertizez pe toți cei implicați în acest sistem că voi fi cu ochii pe ei.”.

Image

Este vorba inclusiv despre medici care își desfășoară activitatea în unități sanitare de pe raza județului.

Image

MARIUS SCRECIU, primarul municipiului Drobeta Turnu-Severin, spune că:

„Aceste controale reprezintă un lucru bun. Ceea ce începe D.G.A.S.P.C. Mehedinți, acum, este o acțiune de lungă durată. Noi, ca primării suntem puși, de multe ori, în fața faptului împlinit, în sensul în care aceste persoane vin cu adeverințe, iar noi suntem obligați să dăm banii. E normal să se aibă un anumit control să știm și noi cine merită aceste indemnizații. Un control este binevenit.”.

Image

MARIUS STOICA, primarul municipiului Orșova, spune, la rândul său, că:

„Cheltuielile cu persoanele cu dizabilități apasă foarte mult pe umerii primăriei, iar dacă D.G.A.S.P.C. Mehedinți a început controalele, în sensul în care vor fi depistate persoanele care nu au nicio afecțiune și, totuși, încasează bani, prefăcându-se, pe noi nu poate decât să ne bucure această acțiune.”. 

Image

În prezent, conform statisticilor furnizate de  D.G.A.S.P.C. Mehedinți, sunt înregistrate 22 de mii de persoane ca având dizabilități, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din populația județului.