Isverna, colț de rai! Tradiția și turismul, promovate de un fost arbitru de fotbal de Liga I!

Scris de
Adriana Draghici
26/07/20 - 03:07

Frumusețea plaiurilor din Isverna este promovată asiduu, prin implicarea sportivului Marian Balaci, cel care lasă pasiunea pentru fotbal, pentru tot ceea ce înseamnă tradiție. Balaci a fost, până de curând, arbitru de fotbal, în Liga I, iar acum s-a suspendat din această funcție, pentru a se implica, cu acte în regulă, în viața comunității. Spunem “cu acte în regulă”, pentru că sportivul a decis să candideze pentru primăria comunei, o comună care s-ar putea dezvolta frumos, prin tradiție, dar care, pentru moment, este bocată între nepăsarea și dezinteresul autorităților.

Image

În Isverna, există o multitudine de puncte de interes turistic: Cornetul, Piatra Încălecată, Stâncările de Isverna, Vârful lui Stan, Stâncările de deasupra Peşterii Isverna, Valea Coşuştei, Poiana Beletina, Pădurea de liliac, Turtaba, Valea Cernei, Peştera Isverna, elemente de artă populară şi etnografică, elemente folclorice.

Image

Așa cum am reușit proiecte foarte mari pentru sportul mehedințean și nu numai, îmi doresc să scriu o filă importantă în istoria comunei Isverna. Până la urmă, pasiunea pentru sport nu o să moară aici. O să meargă mai departe prin clubul de fotbal. Acum, însă, mă aflu în fața unei noi provocări: aceea de a promova și de a duce mai departe tradiția din această comună minunată, alături de oameni minunați. Ne propunem să ducem și să promovăm turismul din Isverna, cel puțin la același nivel la care am promovat și sportul, în toată țara. Dacă, în sport, am reușit să ajung în Liga I, atunci și în turism, cu siguranță, se poate, iar oamenii de aici pot avea parte de proiecte pe care, poate, nici nu le visează. De 30 de ani, în Isverna, pe plan turistic, nu s-a făcut absolut nimic. Am spus-o și o repet de câte ori este nevoie: șansa României și, implicit a Mehedințiului, este turismul, punerea în valoare a frumuseților naturii. Pentru a atinge acest țel, este nevoie de promovarea locurilor frumoase, de promovarea oamenilor din aceste locuri și de promovarea tradiției, care, din păcate, începe să se piardă, dacă nu facem nimic în acest sens. Punând în valoare turismul și tradiția, ajungem la ceea ce îi doare cel mai tare pe oamenii din comună: în Isverna, nu sunt locuri de muncă. Până acum, am reușit, cu atelierul de ii și cu muzeul satului, să înființăm 12 locuri de muncă. Investitorii sunt așteptați să își construiască pensiuni în Isverna; le oferim terenuri gratuite, iar asta înseamnă alte locuri de muncă pentru oamenii satului. Nu cred că doar un petec de asfalt sau o rețea de apă este tot ce îi trebuie unui om, pentru un trai decent. Este nevoie de mai mult decât atât: ne dorim ca tinerii să rămână în comună. În lupta electorală, vin cu dragostea pentru oameni, cu dragostea pentru frumos, pentru tradiție. Eu mă consider exemplul clar că totul se poate. Dacă eu am reușit, plecând de aici, de la țară și am ajuns pe cele mai înalte trepte, vreau ca și locuitorii din Isverna să creadă că totul este posibil. Împreună, facem o echipă și trebuie să construim un colț de rai din Isverna.”, ne spune Marian Balaci.

Image

Zicala din bătrâni, conform căreia “omul sfințește locul”, se potrivește de minune și la Isverna, acolo unde Marian și echipa sa au reușit să înființeze un atelier de ie, punând în valoare tradiția și meșteșugurile. Aici, lucrează câteva femei din comună, care nu fac altceva decât să pună în valoare ce au învățat de la străbuni.

Image

“Atelierul de ie a luat naștere din dragostea pentru frumos. Aici, în Isverna, de sute de ani, din generație în generație, s-a transmis dragostea pentru portul popular și cred că noi nu facem altceva decât să punem în valoare aceste lucruri. În comuna învecinată, Ponoarele, sunt deja două ateliere de ii, care au reușit să se remarce în întreaga țară. Femeile din comună deja lucrau de acasă, iar eu le ajut să găsească piață de desfacere. Am încheiat câteva parteneriate importante între altelierul de ii și centre comenrciale din țară, pentru ca produsele de la Isverna să fie vândute preste tot. Vreau să ajungem să distribuim iile peste tot în țară, ca produs tradițional românesc și să trecem și granițele cu acestea. Important este ca tineretul să învețe dragostea pentru arta populară, iar oamenii locului să obțină un câștig din practicarea acestor meșteșuguri.”, povestește fostul arbitru.

Image
Image

“Acest atelier este foarte important pentru comuna nostră, pentru a duce tradiția mai departe și pentru a-i învăța și pe copiii noștri tot ce făceau bunicii și străbunicii noști, pe timpuri. Aici, confecționăm tot felul de produse tradiționale românești: ii, traiste, săcuie.”, ne spune una dintre isvercencele angajate la atelierul de ii.

Image

În doar două luni de zile, în Isverna, a fost înființat un muzeu al satului. Turiștii sunt așteptați într-un vechi așezământ al unui cojocar isvercean, ce a fost restaurat, cu sârguință, pentru a fi deschis publicului larg. Activitatea muzeului este la început, însă cel mai important este că turiștii, care trec pragul asezământului, pleacă cu un mic suvenir construit de un meșter olar.

Image

“Acum 80-100 de ani, se trăia atât de simplu și, totuși, atât de frumos. Această casă este o gospodărie tradițională de munte. Aici, a locuit un cojocar. Am reușit să recondiționăm casa și să punem pe picioare un mic muzeu al satului. Pentru moment, avem un singur angajat - un ghid turistic - însă, pentru viitor, ne dorim ca muzeul să aibă încă 2 sau 3 angajați. Astfel, vrem să ținem tinerii în sat. Din păcate, nicio zonă din Mehednți nu a fost promovată, din punct de vedere turistic, la adevărata valoare. Ne dorim ca localitatea să devină – așa cum o numim noi - un colț de rai. Fiecare turist, care trece pragul muzeului, pleacă cu un suvenir, pe care îl oferim gratis. Este vorba despre obiecte de lut, confecționate de un meșter olar, cu care am încheiat un parteneriat. Noi, în Isverna, avem o suită de obiective turistice, pe care le putem valorifica.”, ne spune Marian.

Image

“Ideea înființării acestui muzeu a pornit de la necesitatea promovării tuturor tradițiilor și a obiceiurilor preluate de la străbunii noștri. Aici, pot fi găsite obiecte pe care le foloseau bunicii, străbunicii noștri. Fiecare obiect are povestea lui și am să vă ofer un exemplu: acest năbădâi era și este folosit, în continuare, în anumite sate, pentru a face unt.”, spune Mădălina Stoian, ghid turitic.

Image

Dincolo de promovarea turismului și a tradiției, viața comunității își continuă cursul în Isverna, însă presărată de tot felul de lipsuri și neajunsuri. De la lipsa utilităților necesare pentru un trai decent, până la necesitatea înființării unor locuri de muncă pentru populație: toate acestea se resimt în nivelul de trai al oamenilor, în special în cel al tinerilor, care, din păcate, în acest moment, aleg să părăsească plaiurile din nordul județului, în căutarea de noi perspective.

Image

„În mai mult de jumătate din comună, există rețea de apă. Cu toate acestea, nu există, peste tot, rețea de canalizare. Atunci, nu există posibilitatea ca oamenii să își construiască toalete moderne. Nici în ceea ce privește asfaltarea, lucrurile nu sunt tocmai roz. În satul Busești, sunt 16 familii, care nu au posibilitatea de a circula atunci când plouă sau ninge. Sunt oameni, care, în secolul acesta, trebuie ajutați să ajungă acasă. Sunt sate în care nu ajunge microbuzul școlii. Un copil al satului Busești merge la școală în comuna Ponoarele. Eu sunt de părere că noi trebuie să ținem tineretul aici. Trebuie să ne folosim de ce ne-a dat Dumnezeu și trebuie să valorificăm tot. Astfel, pornind de la aceste realități, putem crea locuri de muncă. Spre exemplu, meșterii din comună pot avea un loc de muncă sigur, dacă continuă tradiția. Alte locuri de muncă pot fi create odată cu redeschiderea peșterilor. Din cele 7 peșteri din Isverna, măcar una trebuie iluminată și deschisă publicului larg.’’, ne mai spune Marian.

Image

Fiu al satului, fostul arbitru își propune, pentru comuna sa, să o dezvolte, pentru ca fiecare dintre cetățenii acesteia să aibă parte de toate utilitățile la el acasă, fără a fi nevoit să plece peste granițe. Așa cum a reușit să ducă numele și renumele Mehedințiului, în toată țara, în fotbal, prin echipa de juniori, pe care a detinut-o, așa își propune și în turism și adminsitrație.

Image