PRIMARUL PINOCCHIO DE LA ORȘOVA

Scris de
Romeo Crîșmaru
04/04/20 - 12:04

Se pare că a venit și documentul oficial potrivit căruia Spitalul Municipal Orșova devine Centri Suport pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus. După acest episod, de care orșovenii se temeau cel mai tare, aceștia au dovada clară că municipiul lor este condus de cel un primar care i-a aburit cu seninătate. Nici măcar demersul de bun simț al consilierilor, care voiau să se împotrivească cumva, nu a fost deblocat.

Spitalul Municipal din Orșova devine, oficial, Centru Suport COVID 19, asta după ce primarul Marius Stoica le-a fluturat orșovenilor prin față o adresă trimisă către DSP Mehedinți, dar și după ce a ieșit pe toate conturile de Facebook și pe televiziunea locală și a explicat oamenilor că, la intervenția lui, ministru Sănătății nu va transforma Spitalul. Ce-i drept, în prima fază, o întâmplare nefericită a făcut ca Spitalul Județean din Severin să capete acest statut dar, după ce conducerea instituției a explicat guvernanților că așa ceva nu este posibil, s-a ajuns la concluzia ca al doilea spital ca mărime din județ să trateze bolnavii de COVID 19.

Dacă e bine ca acest spital să devină Centru Suport COVID 19, doar Ministerul Sănătății poate decide, iar în aceste vremuri tulburi e foarte clar că nu putem comenta decizii disperate luate în încercarea de a lupta cu acest virus ucigaș. Numai că atunci când se iau astfel de decizii, rolul determinant al unui primar de bună credință trebuie să fie acela de a informa corect comunitatea ce l-a ales în fruntea urbei. Ori trebuia să le spună oamenilor că nu este nicio cale de întoarcere, ori trebuia să face minime demersuri de a lua act de voința cetățenilor și de a o transforma într-o decizie de bun simț, de respingere. Nu l-ar fi pus nimeni la zid pe orgoliosul primar dacă ar fi convocat Consiliul Local și, împreună cu acesta, ar fi adoptat o formă de protest sau o simplă recomandare. Dacă se ținea cont sau nu de ea, asta nu mai era de competența primarului.

Ce nu a știut primarul să facă, au încercat 8 consilieri locali

Pe 30 martie 2020, atunci când începuse să circule zvonul că Spitalul Municipal Orșova devine CENTRU SUPORT, un număr de 7 consilieri municipali (MARIANA BIJAN, IONEL CALEA, ION ENĂȘESCU, FLOREA JIANU, MITICĂ MACOVEI, SORIN PALAȘCĂ și PETRE PĂTĂȘANU) încercau să convoace o ședință de îndată, în care să voteze o recomandare pentru ministru Sănătății, cu argumente clare că Spitalul Municipal Orșova nu poate deveni centru suport. Ulterior, celor 7 consilieri li s-a mai alătura unul. Doar că primarul îi trimitea la plimbare spunându-le că nu stă de vorbă cu ei decât, eventual, după Paște.

În referatul ce însoțea proiectul de HCL se arată: „Având în vedere solicitarea a foarte mulți cetăteni telefonic și verbal privind trasformarea spitalului in centrul pilot al virusului COVID 19 apărut în spațiul public am hotărât să luăm atitudine și ca atare am decis să convocăm Cosiliul Local în ședință de îndată pentru adoptarea unei hotărâri prin care ne împotrivim schimbării destinatiei spitalului în spital pilot. După zile întregi de incertitudine și de zvonuri, cetățenii au dreptul să-și spună punctul de vedere, prin intermediul aleșilor locali care îi reprezintă. (...). Ca atare, prin faptul că in judetul Mehedinti nu au fost decât trei cazuri ce au fost transportate la spitalul de boli infecțioase din Craiova, tocmai pentru că Spitalul Județean Mehedinți, ca și cel din Orșova, nu sunt specializate și nu au dotările necesare și nu sunt potrivite pentru un asemenea risc major. De aceea, se recomandă Ministrului Sănătății să ia în calcul spre analiză transformarea spitalui CFR Dr. Tr. Severin, acesta fiind în imediata apropiere a Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Judetean Mehedinți, fiind în subordinea Guvernului României (Ministerul Transporturilor)”.

Primarul le-a spus PA!

„Așa că PA! După Paște! Să mai încerce! Ce, e urgență maximă, e vreo urgență? Ce treabă are Consiliul Local cu asta?” – asta le spunea primarul consilierilor, pe data de 30 martie.

Ca să fie și mai interesant, potrivit principiului „Dacă nu ești fudul,…”, Stoica s-a mai lăudat și cu faptul că Spitalul nu va deveni Centru Suport, pentru că a primit el garanții în acest sens, de la ministru Sănătății. Lăudăroșenia o puteți asculta în materialul audio aflat deasupra textului!)

Pinocchio a muțit după ce a aflat vestea

După ce a aflat vestea referitoare la spital și a realizat că demersurile lui fuseseră egale cu zero, primarul a amuțit. Am încercat să-l contactăm telefonic, dar a respins apelul. Faptul este deja consumat, dar ciudat e totuși altceva! Nici măcar acum nu are de gând să permit consilierilor să se întrunească într-o ședință în care, măcar formal, să ia atitudinea cu care cetățenii municipiului i-au mandatat. Asta în condițiile în care, printre acești consilieri, sunt mulți oameni cu înțelepciune și cu expertiză, oameni care cunosc valoarea Spitalului Municipal mai bine decîât Primarul Pinocchio.