Cum se vindecă pacienții cu Covid? În Mehedinți, transfuzia cu plasmă nu este, pentru moment, posibilă.

Scris de
Adriana Draghici
05/08/20 - 11:08

O posibilă opțiune de tratatment pentru pacienții confirmați cu Covid este considerată transfuzia cu plasmă recoltată de la persoane aflate în convalescență, de altfel - o metodă mai veche de combatere a bolilor infecțioase. În Mehedinți, operatiunea nu este posibilă pentru că spitalul-suport covid (Spitalul Județean de Urgență) nu a primit, înca, avizele de la Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă.

 

Image

„La noi, există acest aparat. Transfuzia se va putea face, este nevoie de o acreditare de la Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, pentru că anestezisții sunt cei care se ocupă cu transfuzia propriu-zisă. Demersurile către Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă sunt făcute de trei săptămâni și acum așteptăm să vină aprobarea. Atunci, vom putea să transfuzăm de la pacienții cu anticorpi, la bolnavii de Covid. Metoda de transfuzie cu plasma recoltata de la pacienții Covid dă rezultate, însă alta este problema: foarte puțini oameni, care au trecut prin boală, dezvoltă anticorpi, iar aceste recoltări se fac numai de la oamenii care au făcut anticorpi  în urma acestei infecții.”, ne spune Radu Iman, medic pe secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu-Severin

Image

Odată separată de restul componentelor din sânge, plasma poate fi administrată persoanelor infectate cu noul coronavirus, pentru a ajuta sistemele lor imunitare să respingă, mai eficient, agentul patogen. Cu toate acestea, se pare ca nici pacienții vindecați din judetul Mehedinți nu ar fi dezvoltat anticorpii necesari pentru transfuzia cu plasmă.

Image

Elena Bololoi, directorul de îngrijiri medicale din cadrul Spitalulului Județean de Urgență Drobeta Turnu-Severin, ne spune:

Image

„La nivelul unității noastre medicale, au fost depuse documentele necesare, spre avizare de către Ministerul Sănătății pentru ca Secția de Terapie Intensivă să fie avizată pentru recoltarea acestui tip de plasmă. Nu am primit, încă, avizele, însă putem spune că nici pacienți, care să corespundă protocolului de recoltare, nu am avut.”

Image

„Recoltări de sânge și de plasmă facem de când există centrul de transfuzii. Mai nou, este o metodă de recoltare a plasmei pacienților vindecați de Covid (pacienții cărora le ies testele negative și care dezvoltă anticorpi). Nu avem aparatura specifică pentru a recolta trei unități de plasmă, prin plasmă fereză, însă putem recolta câte o unitate de plamă de la fiecare donator de plasmă. În momentul de față, nu avem nici lista cu pacienții vindecați de Covid și nici nu suntem informați dacă spitalul a primit sau nu avizul pentru a face tratamentul cu plasmă imună. În Mehedinți, nu s-a practicat, până acum, nici recoltarea de plasmă imună, nici tratamentul de plasmă imună în reanimare. Din câte înțeleg de la colegii din țară, plasma imună este o metodă bună, pentru că are efecte foarte bune pentru pacienții mai ales pentru cei în stare gravă. Dă rezultate. Noi, în Mehedinți, putem să recoltăm chiar dacă nu avem aparatul de plasmafereză: putem să recoltăm prin metoda standard. Singura diferență este că, la metoda standard, se recoltează o singură unitate de plasmă, iar prin metoda de plasmafereză: trei unități de plasmă de la același pacient vindecat. Spitalul Județean trebuie să obțină acordul comisiei ATI pentru tratamentul de plasmă imună și, totodată, să ne trimită și lista cu pacienții vindecați.”, ne spune Mariana Șandru, director Centrul de Transfuzie Sanguină Mehedinți.

Image

În Mehedinți, de la începutul pandemiei până în prezent, au fost confirmate cu noul coronavirus 811 persoane.