Nemulțumire în rândul profesorilor! Cadrele didactice nu au primit banii pentru orele remediale.

Scris de
Actual Mehedinti
06/12/21 - 04:12

Este nemulțumire printre cadrele didactice. Profesorii nu au primit banii pentru orele remediale pe care le-au efectuat. Aceștia au fost plătiți doar pentru luna martie, iar sumele trebuiau alocate inclusiv până în luna august.

Image

Sumele pentru orele remediale, efectuate de profesori, s-au plătit doar parţial, în județul Mehedinți. Situația le nemulțumește pe cadrele didactice.

Image

"Noi, la nivel de școală, am organizat aceste ore remediale, dar am primit banii doar pentru luna martie. În schimb, restul lunilor nu au fost plătite. Noi, profesorii de română și de matematică, muncim, oricum, pe plus, însă mi se pare normal să fim plătiți din moment ce ni s-a promis că ne vor da acești bani. Noi am venit și în vacanță, pentru a face aceste activități remediale, iar acest lucru se reflectă în rezultatele de la evaluarea națională.", ne spune STELA GHICA LĂPĂDAT, profesor de matematică.

Image

"Sunt profesor de limba română. Noi ne-am făcut meseria, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Procentul de promovare la evaluarea națională a fost în creștere. S-a dovedit a fi un program benefic pentru elevi. Noi nu am ținut cont de vacanță, de pandemie, iar banii au venit doar pe luna martie. Restul de bani este blocat. Avem actele la zi – fel și fel de dosare, fișe de lucru, bază de date – tot ce s-a cerut.", spune, la rândul său, DANIELA RĂDUCAN, profesor de limba română.

Image

Este vorba despre programul de recuperare a materiei, cu 5 ore pe săptămână, în medie, timp de 16 săptămâni. În Mehedinți, s-au înscris în acest program 30 de unități de învățământ.

Image

"Deocamdată, la nivelul județului Mehedinți, s-a alocat suma de 498 mii lei și așteptăm să primim cea de-a doua tranșă, pentru luna aprilie, în cuantum de 328 de mii de lei. Din cauza clarificărilor solicitate de Ministerul Fondurilor Europene, au fost înregistrate întârzieri. Sperăm că, până săptămâna viitoare, primim și cea de-a doua tranșă.  Suma totală, care trebuia alocată județului Mehedinți, se ridică 1 milion de lei.", declară IULIA DOBRE, inspector școlar ISJ Mehedinți.

Image

Sindicatele au luat poziție și spun că au avut discuții cu reprezentanții Ministerului Educației, pentru remedierea situației. Li s-a transmis că întârzierile au apărut din cauza procesului greoi de validare a raportărilor. 

Image

"Situația este la nivel național. Profesorii nu au fost plătiți pentru orele remediale, din luna martie. Trebuie să își primească banii pentru perioada aprilie – august. Au fost unități de învățământ care au derulat activități remediale și pe parcursul vacanței școlare, dar banii nu au venit nici până în prezent. Ministerul Educației invocă faptul că nu toate inspectoratele au trimis, la timp, documentele. Din discuțiile cu reprezentanții ministerului, cred că și dumnealor au tras puțin de timp, pentru a putea obține banii din fonduri europene.", declară ION ZOICAN, președintele FSLI Mehedinți.

Image

La nivel naționale, programul prevede plata a 30 de milioane de euro (aprox. 146 milioane lei), din fonduri europene, pentru aproximativ 1.460.000 de ore remediale, efectuate.

Image