O mână de ajutor pentru angajații în greva foamei, de la Termocentrala Mintia!

Scris de
Actual Mehedinti
14/09/20 - 08:09

Patru angajaţi de la Termocentrala Mintia au intrat în greva foamei, în urmă cu câteva zile. Nemulţumirile energeticienilor sunt legate de restanţele salariale pe care nu le-au luat de şase luni, de incertitudinea locului de muncă, dar şi de lipsa cărbunelui din cauza căruia centrala este oprită încă de sâmbătă.

Image

„Cei patru muncitori de la Termocentrala Mintia, aflați în greva foamei, au primit asigurările nostre cu privire la solidaritate. Restul muncitorilor, care nu au front de lucru, invocă reaua voință a CEH și a lichidatorului de a găsi soluții fiabile pentru redresarea situație. Cert este faptul că o intervenție asupra problemelor de la Termocentrala Mintia, a factorilor de decizie guvernamentală nu trebuie să întârzie. Aceste probleme, foarte bine cunoscute de către liderul de sindicat, Cristian Istoc pot fi pertinent puse la dispoziția celor interesați! Un lucru este cert: nu este normal ca drepturi de natură salarială să nu fie achitate către angajați deși aceștia au muncit până la data când materia primă a fost epuizată! Mai mult: angajatorul nu poate să asigure minime reguli de sănătate și securitate în muncă angajaților, nu poate să asigure buna funcționare și securitatea instalațiilor.”, declară Mihai Bărbulescu, din partea Cartel Alfa Mehedinți.

Image

Angajaţii de la Mintia solicită plata drepturilor băneşti restante încă din luna martie. Este vorba despre tichete de masă, ajutor de încălzire, deconturi pentru transportul la locul de muncă şi plata aferentă lunilor iulie şi august pentru pilonul 2 de pensii, valoarea lor fiind cuprinsă între 3.500 şi 5.500 de lei pentru un salariat. Totodată, din cauza lipsei de cărbune, angajaţii termocentralei au fost nevoiţi să oprească centrala încă din cursul nopţii de sâmbătă. Miercuri, cărbunele a ajuns în depozitele termocentralei, însă protestatarii nu vor să reia activitatea până când autorităţile nu le răspund doleanţelor.