Prinț și cerșetor, în Ministerul de Interne! Sediu de lux, la București vs. posturi de poliție care stau să cadă, în Mehedinți!

Scris de
Adriana Draghici
11/03/21 - 02:03

În timp ce majoritatea posturilor de poliție din țară din zona rurală se confruntă cu probleme grave: fără apă curentă, cu toaletele în curte sau cu tavanele şi acoperişurile care stau să cadă, sediul central al MAI va fi modernizat, iar aici, vor fi investiţi nu mai puţin de 70 de milioane de euro. Hotărârea de Guvern, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului, a fost adoptată încă din 2018, dar abia acum au fost alocate şi fonduri necesare. Practic, top managementul din MAI va avea la dispoziţie un sediu de 5 stele, în timp ce, în județe, nici măcar de condiții de muncă nu se poate vorbi.

Image

Situația nemulțumește sindicatele din poliție, deoarece multe dintre posturile de poliție rurală din țară arată ca în Evul Mediu. Toalete în curte și pereți jupuiți: sunt doar câteva din caracteristicile acestor clădiri, care stau să cadă.

Image

Spre exemplu, în comuna mehedințeană Breznița-Ocol, până în 2018, a funcționat postul de poliție, însă, din cauza stării avansate de degradare, clădirea a fost părăsită și polițiștii – mutați într-o comună din apropiere, ceea ce a îngreunat actul polițienesc, pe de o parte, iar pe de altă parte: viața localnicilor. Practic, oamenii sunt nevoiți să parcurgă kilometri întregi, pentru a depune o sesizare.

Image

„Nu este normal să nu avem post de poliție în comună. Eu, dacă am o problemă, mă duc până pe platforma de la Izvorul Bârzii. Până acolo, consum combustibil și pierd timp. Trebuie să avem post de poliție, mai ales în contextul în care este o comună destul de mare. Până ajunge poliția de la Izvor, durează. Dacă e un furt, lucrurile se derulează mai greu. Trebuie să ne punem camere de supraveghere, mai ales în contextul în care, aici, la noi sunt cam mulți hoți.”, ne spune un localnic din Breznița-Ocol.

Image

„Nu văd cu ochi buni faptul că nu avem post de poliție la noi în comună. Eu nu am mașină, nu am carnet. Cu ce mă duc până acolo? Dacă avem un furt, până vine poliția, se duce tot. Nu este corect. Postul de poliție este degradat. Am fi mai în siguranță, dacă am avea, din nou, cum era înainte, post de poliție la noi în comună.”, ne spune alt localnic.

Image

Daniela Mucioniu, viceprimarul comunei Breznița-Ocol, declară că:

Image

„Având în vedere că, pe raza comunei Breznița-Ocol, momentan, nu mai există post de poliție, acesta mutându-se la Halânga, am avut discuții instituționale, între poliție și primărie, am solicitat redeschiderea postului. Lipsa unui post de poliție în comună reprezintă o problemă, pentru că cetățenii sunt nevoiți să se deplaseze la câțiva km distanță, pentru a face o declarație sau pentru a depune o plângere.”.

Image

Iulică Dăogaru, președintele S.N.P.P.C. Mehedinți, ne povestește că, nu doar la postul din Breznița (actualmente, nefuncțional) sunt probleme, ci pe raza întregului județ.

Image

„Clădirea, în curtea căreia ne aflăm, a fost, cândva, postul de poliție al comunei Breznița-Ocol. În urmă cu doi ani și ceva de zile, au apărut mari deficiențe în structura de rezistență a clădirii, fapt pentru care conducerea inspectoratului a luat decizia ca lucrătorii acestui post de poliție să fie mutați în secția 1 Izvoru Bârzii. Aici, nu se mai putea lucra, iar lucrătorii erau puși în pericol, pentru că, în orice moment, se putea prăbuși tavanul peste ei. Astfel, de peste 2 ani de zile, polițiștii fac naveta între Breznița-Ocol și Izvoru Bârzii, pentru a putea răspunde la solicitările venite din partea locuitorilor din Breznița. Această comună a fost, de când lucrez eu în poliție, a fost una cu o stare ridicată a infracționalității, iar accesul populației, în condițiile date, către oamenii legii, este deficitar. Audierea persoanelor, cercetarea penală, confruntarea persoanelor, sunt de asemenea, deficitare în contextul actual, pentru că soluționarea și rezolvarea cazurilor trebuie făcute în sediu, nu pe stradă, în speța noastră: la postul de poliție Izvorul Bârzii, care se află la câțiva km distanță de Breznița. În județul Mehedinți, avem 61 de posturi de poliție, iar 70% din ele sunt într-o stare deplorabilă: cu toaletă în fundul curții, fără apă, iar cele mai multe nu au autorizație sanitară de funcționare. Munca polițiștilor devine rudimentară, în acest condiții.”.

Image

Nici la sediul, în care polițiștii din Breznița (adică sediul din comuna Izvoru Bârzii) au fost mutați, lucrurile nu sun roz. Aici, clădirea este doar închiriată de la fosta Regie Autonomă pentru Activități Nucleare, aflată, actualmente, în faliment.

Image

 „Peste tot în mediul rural, posturile de poliție sunt într-o stare jalnică, iar acolo unde s-au mai făcut îmbunătățiri, acestea se datorează colegilor care își desfășoară activitatea acolo. Ministerul a intervenit doar cu anumite materiale. La Breznița-Ocol, postul nu a mai fost reparat, iar din 2018, am fost mutați la Izvoru Bârzii, iar aici, intervine altă problemă: clădirea este a RAAN-ului, iar noi stăm în chirie aici, practic. Două posturi de poliție și lucrătorii de la o secție sunt ținuți în 7-8 birouri, birouri care nu au încălzire. Nu mai vorbim de apă și canalizare, mai ales în această perioadă de pandemie! Activitatea se desfășoară greu și de o parte și de alta: e greu și pentru lucrători, pentru că nu mai sunt în mijlocul cetățenilor, dar și pentru cetățeni, pentru că schimbă 2 mijloace de transport (Breznița-Severin/Severin-Izvoru Bârzii), pentru a ajunge până aici. E clar că, atunci când poliția nu mai este în mijlocul oamenilor, infracționalitatea crește.  Astea sunt condiții de Ev Mediu: toalete în curte, pereți care stau să cadă. Speranța moare ultima, însă, de 30 de ani, niciun ministru, care s-a perindat pe la MAI, nu s-a aplecat asupra acestei probleme. Nici nu se poate vorbi de lipsă de bani. Este, categoric, lipsă de interes!”, conchide Adrian Lăzăroniu, președintele EUROPOL Mehedinți.

Image

Cele mai multe dintre dintre posturile de poliție rurală din Mehedinți sunt construite în anii '60, iar de atunci și până acum, reparațiile curente au fost suportate, în mare parte, din cheltuiala lucrătorilor din aceste posturi.