Raportul Curții de Conturi: nereguli, pe bandă rulantă, la instituțiile din Mehedinți! Activitatea instituțiilor, luată la bani mărunți!

Scris de
Adriana Draghici
11/02/20 - 10:02
Image

De curând, Curtea de Conturi a Publicat raportul de activitate, pentru anul precedent. În urma publicării acestor date, au ieșit la iveală neregulile ce s-au înregistrat în instituțiile publice din țară. Nici Mehedințiul nu este exceptat. Sunt câteva instituții, care au fost călcate de lucrătorii Curții de Conturi, iar analiza vorbește de la sine. Cele mai multe probleme au fost identificate la Agenția Județeană a Finanțelor Publice Mehedinți.

Image

În cazul AJFP Mehedinți, Bacău, Brașov, Cluj, Giurgiu și Harghita, s-a constatat neincluderea în programul de control a contribuabililor care au depășit plafonul de scutire de TVA și care nu s-au declarat și înregistrat ca plătitor de TVA, ceea ce reprezintă un risc fiscal cu privire la corectitudinea stabilirii, evidențierii și virării TVA.

Neprogramarea și neefectuarea inspecțiilor fiscale în termenul de prescripție a dreptului de stabilire a obligațiilor fiscale în cazul contribuabililor ce prezintă risc fiscal ridicat. Abatarea a fost consemnată în cazul AJFP Alba, Bacău, Brașov, Mehedinți și Sălaj.

Supraevaluarea bunurilor sechestrate de organele fiscale în vederea valorificării în cadrul procedurilor de executare silită (în cazul AJFP Călărași și Mehedinți).

Image

Printre instituțiile, care au fost luate la control de Curtea de Conturi, se află și Direcția de Sănătate Publică Mehedinți. Și aici, a fost identificată o necorelare evidentă între ceea ce ar fi trebuit să se facă și ce s-a făcut, în fapt.

Plata nelegală a unor sume, reprezentând drepturi salariale necuvenite pentru perioada 2017-2019, sporuri pentru condiții deosebit de periculoase, pentru complexitatea muncii, acordarea de vouchere de vacanță pentru personalul din cabinetele de medicină generală și dentară din unitățile de învățământ, majorări salariale pentru comitetul director, precum și sume compensatorii în cuantum de 748 mii lei. (SAJ Neamț, DSP Ialomița, DSP Mehedinți, DSP Sibiu).

Image

Și activitatea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți a fost luată la control. Aici, a fost constatată altă serie de nereguli:

-Implementarea parțială a sistemului prorpriu de control intern managerial (DSVSA Arad, Mehedinți și DSVSA Neamț)

-Decontarea nelegală a contravalorii unor acțiuni sanitar-veterinare, respectiv a manoperei de identificare și înregistrare a animalelor cu vârstă mai mare decât vârsta maximă prevăzută de legislația în vigoare, vaccinare, recoltare de probe sau a contravalorii inspecției la un număr mai mare de exploatații decât cel existent.