Școala începe peste câteva zile. Cel mai negru an al educației: de la decizii, la aplicare!

Scris de
Adriana Draghici
10/09/20 - 04:09

Anul școlar va debuta în data de 14 septembrie, în diverse forme, în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate în parte.

Image

„Scenariile guvernului incompetent, pentru anul școlar, îngrădesc dreptul la educație al copiilor noștri. Sunt săptămâni întregi de când dascălii, părinții și copiii sunt amăgiți cu măsuri menite să reducă răspândirea Covid- 19, în unitățile de învățământ. Asistăm la răspunsuri vagi, strategii ambigue, superficiale, din partea Ministerului Educației și a Ministerului Sănătății, prin care Guvernul se spală pe mâini de orice responsabilitate. Pentru învățământul online, tablete nu există, calculatoarele lipsesc în cele mai multe clase, sunt mii de unități de învățământ din țară care nu au acces la internet și pentru care Ministerul Educației nu a mișcat un deget să le doteze. La fel de multe sunt comunele în care elevii nu pot fi transportați de acasă la școală, cu microbuzele, în condiții de distanțare fizică. Pe de o parte, nu sunt suficiente mijloace de transport, primăriile nu au fonduri pentru angajarea șoferilor și nici pentru asigurarea combustibilului necesar. Deși a pasat responsabilitatea, către administrațiile locale, pentru gestionarea lipsurilor din școli, guvernul nu a alocat niciun leu primăriilor pentru aceste cheltuieli, după cum nu a asigurat nici măștile necesare elevilor din mediile defavorizate.”, declară președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

Scenariul 1 presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Image

Scenariul 2 prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 3 este cel care prevede participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Image

„Suntem în cel mai negru an al educației, generat nu atât de pandemie, cât de un Guvern total rupt de realitatea din mediul rural al României. Toate aceste lipsuri puteau fi acoperite prin atragerea de fonduri europene disponibile pentru limitarea răspândirii Coronavirus și pentru gestionarea situației, dar cine să atragă acești bani?! Guvernul PNL este înfundat în incompetență și lipsă de responsabilitate și încalcă dreptul copiilor la educație. Nimeni nu zice nimic despre testarea elevilor și a profesorilor, o măsură reală, care ar da siguranță părinților și cadrelor didactice că sunt în siguranță și că pot asigura copiilor educația de care au nevoie. Școala nu înseamnă numai învățătură, înseamnă socializare, competitivitate, prietenie, dezvoltare, care este departe de a fi armonioasă în condițiile în care suntem sfătuiți să ținem copiii departe unul de altul, fiecare în pătrățelul lui. Aceste măsuri îngrădesc posibilitățile de exprimare a copiilor, fapt ce poate avea repercusiuni grave, pe termen lung, asupra celor mici.  Dragi părinți, luați măsurile pe care le considerați cele mai bune pentru copiii dumneavoastră! Decideți ce este mai bun pentru viitorul lor!”, mai spune președintele forului județean.