Sindicaliștii, în stradă! Angajații din Poliție și Penitenciar, nemulțumiți de înghețarea salariilor!

Scris de
Adriana Draghici
27/01/21 - 11:01

Guvernul Cîțu se confruntă, în aceste zile, cu un adevărat val de proteste, pe fondul deciziei de a îngheța salariile bugetarilor. Astăzi, la Drobeta Turnu-Severin, au ieșit în stradă sindicaliștii de la EUROPOL și cei de la penitenciar (SNPP).

Image

După ce, săptămânile trecute, sindicaliștii din sistemul sanitar au protestat la adresa modului în care sunt răsplătiți, după luni de zile de luptă cu pandemia, astăzi, a venit rândul membrilor de sindicat din poliție și penitenciar să iasă în stradă.  Înarmați cu lozinci împotriva Guvernului, sindicaliștii au protestat în fața Prefecturii Mehedinți, unde și-au strigat nemulțumirea.

Image

Puiu Chelu, președinte al SNPP Drobeta Turnu-Severin, declară că:

Image

„Suntem nemulțumiți. Am declanșat acțiuni de protest încă din 31 decembrie 2020. Noi, cei din sistemul de ordine publică și siguranță națională, suntem singura categorie din țară, care a rămas ancorată la salarizarea din 2009. Practic, noi suntem salarizați la nivelul anului 2009. Ne cer performanță și să fim la nivelul polițiștilor din UR și ne plătesc la nivelul anului 2009. Așa ceva nu se mai poate!”

Adrian Prundeanu, vicepreședinte SNPP Drobeta Turnu-Severin, detaliază:

Image

„Noi nu cerem, prin aceste proteste, decât respectarea legii. Cum noi, ca funcționari publici, suntem obligați să respectăm legea, așa să facă și Guvernul. Au aplicat legea salarizării inclusiv președintelui, guvernanților, Ministerului Sănătății, tuturor, numai nouă, nu! Au crezut că noi suntem mai prost sau mai fraieri. Vorbesc despre solidaritate și domnul Alexe ia 22 de tone de tablă drept mită. Guvernul Cîțu - am impresia - că nu știe pe ce lume trăiește. Am avut numeroase discuții, dar toate-s vorbe-n vânt.”

Adrian Lăzăroniu, președinte EUROPOL Mehedinți, ne spune că:

Image

„Protestăm pentru înghețarea salariilor. Noi eram în etapa de acordare a tranșelor pentru grila de salarizare, etapa 2022. Să nu mai vorbim despre acordarea de sporuri. Noi cerem doar aplicarea legii 153/2015.”

Manifestații de protest asemănătoare au avut loc simultan între orele 10-12 în fața sediilor Prefecturilor Galați, Botoșani, Timiș, Satu Mare, Maramureș, Bihor, Olt și Gorj, cu precizarea că vor fi respectate prevederile Legii 55/2020 privind normele de prevenire a răspândirii virusului SarsCov-2.

Image

În data de 28 ianuarie, între orale 10.00-12.00, Cartel ALFA Filiala Mehedinți și sindicatele componente pichetează Prefectura Mehedinți, continuând seria protestelor declanșate la nivel național de către Caravana Drepturilor Sociale. Nemulțumirile angajaților mehedințeni vor fi adresate către Instituția Prefectului, cu scopul de a fi înaintate către Guvernul României. Sindicaliștii protestează pentru: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă și aplicarea corectă a legislației.

Image