Sindicatele acuză: premierul Cîţu calcă în picioare legile care reglementează funcţionarea organizaţiilor sindicale şi Constituţia României.

Scris de
Adriana Draghici
01/03/21 - 06:03

Sunt nemulțumiri venite din partea organizațiilor sindicale. Acestea acuză faltul că premierul contestă actul democratic, prin care sunt aleși reprezentanții organizațiilor sindicale, insinuând că nu este posibil ca un lider să fie reales timp de 30 ani.

Image

"Este un atac la democrație, de o gravitate fără precedent, iar un astfel de dictator nu are ce căuta în fruntea guvernului, pentru simplu motiv că, prin afirmația făcută, arată clar că nu respectă partenerii de dialog social, deci nici lucrătorii din România care au ales să fie sindicalizați. Acest premier trebuie să plece urgent acasă şi acest lucru trebuie susținut de toate organizațiile sindicale din România, indiferent de sectorul de activitate. Cât despre reținerea cotizațiilor, este un drept garantat prin legea 62/2011, şi doar salariații au dreptul să decidă ce fac cu banii lor.", ne spune Mihai Bărbulescu, președinte al Cartel Alfa Mehedinți.

Image

Sindicaliștii spun că au legea de partea lor. Conforn Art. 40 din Constituția României: "(1) Cetățenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.". Totodată, Legea 62/2011, art.24 (1) arată că: "La cererea organizației sindicale și cu acordul membrilor acesteia, angajatorii vor reține și vor vira sindicatului cotizația de sindicat pe statele lunare de plată.".

Image

În același timp, Art.218 Codul Muncii, (1) arată că: "Este interzisă orice intervenție a autorităților publice de natură a limita drepturile sindicale sau a împiedica exercitarea lor legală.".

Image