Vaccinul antigripal lipsește din farmaciile din Mehedinți

Scris de
Adriana Draghici
20/10/20 - 07:10

Este nemulțumire printre mehedințeni. În Mehedinți, a fost repartizată, către Direcția de Sănătate Publică, prima tranșă de vaccin, însă este insuficientă. A doua tranșă va ajunge, cel mai probabil, către finalul acestei săptămâni.

Image

„Nu este vaccin antigripal. Toată ziua, o întreb pe doamna doctor. Suntem oameni bătrâni, care trebuie să facem acest vaccin. Ar fi foarte necesar. Am înțeles că nu e nici la farmacii.”, ne spune un mehedințean.

Image

„Am solicitat vaccniul. Eu stau mai mult la țară, dar nu plec până nu îl fac, pentru că am mai multe boli și e important să fac vaccinul antigripal. Oamenii sunt disperați că nu există vaccinul, mai ales bătrânii cu probleme cronice.”, ne spune o mehedințeancă.

Image

În contextul pandemiei de COVID-19 pare mai important ca niciodată să ne vaccinăm de gripă. Însă, în farmaciile din județ și din cabinetele medicilor de familie, lipsește cu desăvârșire acest vaccin.

Image

Ioana Moldovan, farmacist, declară: „M-am documentat: în momentul de față, nu există vaccinul. La farmaciile mari, au fost multe doze, dar cererea a fost peste orice istoric pe care l-am avut noi, în Mehedinți. Să sperăm că, în luna noiembrie, vor ajunge suficiente doze pentru a acoperi cererea.”.

Image

Vaccinarea antigripală este modalitatea cea mai la îndemână de preventie a gripei, alături de metodele nespecifice: igiena corespunzătoare, evitarea aglomerațiilor și contactul cu persoanele bolnave.

Image

„Am primit o primă tranșă, de 15 doze, pentru cadrele medicale. L-am făcut. Acum, așteptăm următoarele tranșe. Am primit foarte multe solicitări. În condițiile pandemiei de Coronavirus, oamenii sunt foarte îngrijorați și consideră că acest vaccin face minuni, ceea ce nu este adevărat. Trebuie să știe că un vaccin nu imunizează oricum și pentru orice. Ca atare, sunt necesare și alte măsuri.”, declară medicul de familie Marian Boeangiu.

Image

„Deocamdată, nu au fost distribuite vaccinurile. Pacienții ne solicită, pentru că au auzit, la televizor, că vaccinurile sunt în drum spre cabinete. Nu se găsesc nici în farmacii: asta este problema.”, ne spune, la rândul său, Mihaela Pătrășcuță, medic de familie.

Image

Semnele și simptomele gripei și ale Coronavirusului sunt, de multe ori, atât de asemănătoare, încât diagnosticul diferențial este extrem de greu de făcut. Faptul că ești bolnav de gripă, nu înseamnă că nu poți avea, concomitent, și infecție cu noul Coronavirus, iar despre asocierea celor două, se știe extrem de puțin. Cu toate acestea, nu ne putem aștepta decât la forme și mai severe de boală.

Image

Codruța Vochescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Mehedinți, declară că: „În data de 21 septembrie, a venit prima tranșă de vaccin antigripal, de la Ministerul Sănătății: un număr de 5.040 de doze și 700 de doze de vaccin pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani. Până în prezent, au fost vaccinate 3.578 de persoane.”.

Image

Gripa este o boala cu contagiozitate mare, infectarea facându-se, cel mai frecvent, prin picăturile de salivă, care se elimină în atmosferă, atunci când o persoană infectată strănută sau tușește șiș mai rarș prin obiectele contaminate de secreții infectate. Practic, calea de transmitere a virusului gripal este similară cu cea a noului Coronavirus, cu care ne confruntăm în aceasta perioadă de pandemie, ceea ce diferă fiind, printre altele, ciclicitatea.