Medic de pe Ambulanță: „La care pacient să ajung întâi? Astăzi, sunt singurul medic pe tot județul.”

Scris de
Adriana Draghici
02/12/20 - 06:12

Sub costumele de protecţie, din care li se mai văd doar ochii, doctorii sunt copleşiţi. La Serviciul Județean de Ambulanță Mehedinți, a fost, astăzi, un singur medic pe tură. Același medic trebuie să se împartă între urgențe medicale, care nu sunt deloc puține la număr, la pacienții infectați cu Covid și la însoțirea pacienților în alte județe. Este vorba despre o muncă epuizantă, care durează de mai bine de 10 luni, iar riscul pândește la fiecare pas.

Image

Între gemete de durere şi neputinţă, între dorința de ajuta și de a fi ajutat, într-un sistem care pare că cedează de la zi la zi: așa decurg zilele, nopțile și gărzile acumulate la foc continuu în sistemul medical din România. În Mehedinți, astăzi, Serviciul Județean de Ambulanță Mehedinți a lucrat cu un singur medic pe tură. Se lucrează până la epuizare, de când a început pandemia. Cadrele medicale nu mai stiu ce înseamnă odihna, sunt mulți pacienți, intervențiile trebuie făcute rapid, dar și cu grijă, pentru că există risc de infecție cu COVID-19. E un preț pe care mulți medici îl plătesc, indiferent cât sunt de precauți.

Image

„La noi, situația este critică din cauza lipsei  de personal. Deși managerul a suplimentat numărul de ambulanțe, personalul este deficitar. Lucrăm 12 ore. Chiar suntem epuizați. Din 5 medici, am rămas doar 3, doi fiind în concediu medical- unul bolnvav de Covid. Dacă nu se mai angajează personal medcal, noi vom ceda și fizic și psihic. Noaptea, nu dormim deloc și a doua zi venim, din nou, la serviciu. Este nevoie ca ministrul Sănătății să suplimenteze numărul de medici: chiar medici stagiari sau medici rezidenți. Chiar nu mai putem face față în ritmul acesta. Avem în jur de 150 de ore pe săptămână. Nu avem sâmbătă, nu avem duminică, nu avem sărbătoare, nu avem nimic. Dacă ne luăm concediu medical, intră în colaps toată ambulanța. Am ieșit în tură aseară și am intrat de dimineață. Următoarea tură este mâine dimineață. Și noi suntem oameni. Nu suntem roboți! Nu putem lucra în permanență. Cedăm fizic, pentru că avem curse care se fac la Timișoara, la Craiova. Cursele cu pacienți în comă sau cu accidente vasculare trebuie însoțite de medici. În afară de faptul că facem curse de Timmișoara-București-Craiova, eu sunt, astăzi, singurul medic pe tot județul. La cre pacient să ajung întâi: la accident rutier, la comă sau să fac un test Covid?”, ne povestește, cu amărăciune, Eleodor Mihuț, medic din cadrul S.A.J. Mehedinți.

Image

De multe ori, astfel de situații au dus la adevărate drame, pe care sistemul medical - un sistem șubred din multe puncte de vedere -  le permite, prin indiferența de care dă dovada zi după zi.

Image