Se cere eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Câți foști parlamentari beneficiază de aceste venituri?

Scris de
Actual Mehedinti
24/11/20 - 04:11

Solicitare fermă, venită din partea parlamentarilor Partidului Mișcarea Populară! PMP cere convocarea Birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, pentru dezbaterea în plen, a legii privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi primarilor. În Mehedinți, inițiativa este suținută de deputatul în funcție, Ion Cupă, cel care militează pentru eliminarea pensiilor speciale acordate parlamentarilor.

Image
 

”PMP a fost primul partid care a anunțat prin vocea liderului său, Eugen Tomac că nu va accepta pensiile speciale prevazute de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor. În condițiile în care 4,5 milioane de români au o pensie de sub 1000 de lei este inacceptabil și profund imoral ca deputații și senatorii să primească îndemnizații  pentru limită de vârstă – pensii speciale care se finanțează integral din bugetul de stat, fără ca aceștia să plătească o contribuție individuală la bugetul de stat.  PMP cere eliminarea, de urgență ,a acestor pensii speciale, care sunt în afara principiului contributivității. În acest sens, noi, parlamentarii PMP, am cerut, astăzi, din nou, convocarea Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor și Senatului, în regim de urgență, în vederea eliminării din Legea nr. 96/2006 a art. 49 și 50, care reglementează îndemnizațiile pentru limită de vârstă (pensiile speciale ale parlamentarilor). Demisia anunțată de USR și PSD din Parlament pentru a rezolva această problemă este un  joc ieftin de imagine. El nu va produce efecte in privința eliminării efective a pensiilor speciale. Legea spune clar că pentru mandate incomplete indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată.  Așadar, PSD și USR arată, încă o dată, că nu au voință politică pentru a elimina pensiile parlamentarilor lor.  Singura soluție este propunerea PMP de eliminare din lege a art. 49 si 50, prin care se acordă parlamentarilor aceste pensii nemeritate.”, subliniază vicepreședintele PMP, la nivel național, Ion Cupă. 

Image

Legea spune că pensiile speciale se acordă doar pentru cei care au cel puțin un mandat întreg de parlamentar. Cuprinse între 2.000 de lei, cea mai mică, și 12.000 de lei, cea mai mare, cele 768 de pensii speciale ale parlamentarilor costă cât 3.268 de pensii medii ale românilor de rând. De menționat că un fost parlamentar primește o pensie specială de minimum 2.000 de lei pe lună pentru patru ani de mandat, în vreme ce un român de rând primește, în medie, 1.373 de lei pe lună după 35 de ani de muncă. Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse în 2015, fiind modificat în acest sens statutul senatorilor și deputaților.

sursă foto copertă: Adevărul 

sursă foto 2: Gazeta de Sud