Instanța supremă a decis: angajații din minerit și energie se pot pensiona mai devreme cu 13 ani. Astfel, minerii și energeticienii se pot pensiona la 52 de ani, dacă au 30 de ani vechime, cu condiția să fi lucrat 25 de ani în producție.
"Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 56 ind.2 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr. 197/2021, dispoziţiile legale evocate recunosc ope legis o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activităţii desfăşurate cel puţin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr. 197/2021, indiferent de condiţiile în care a fost încadrată activitatea de angajator/fostul angajator, conform legislaţiei anterioare şi indiferent de tipul contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajator/fostul angajator. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 13 martie 2023”, conform ÎCCJ.
Până acum, legea nu era luată în considerare de casele județene de pensii din țară și era diferit interpretată de instanțele de judecată. Acum, Complexul Energetic Oltenia și, implicit mina Husnicioara se vor confrunta cu valuri de cereri de pensionare până la finalul anului.