Primul pas pentru eroina de la Jiu! Inițiativa Cetățenească din Gorj, prima victorie pentru Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu”!

Scris de
Actual Mehedinti
27/07/20 - 06:07

În județul învecinat, Gorj, se duce o luptă acerbă pentru recăpătarea frumuseții monumentului închinat eroinei de la Jiu. Acum, în sfârșit, începe să se facă lumină, în cazul casei memoriale „Ecaterina Teodoroiu”. Primul pas pentru eroina de la Jiu a fost, deja, întreprins. În urma a repetate petiții și demersuri ale Inițiativei Cetățenești din Gorj, se redă „libertatea” acestui monument. Poliția Locală din Târgu-Jiu a dispus suspendarea activității firmei, care comercializa materiale plastice, în proximitatea Casei Memoriale „Ecaterina Teodoroiu”. Totul: după ce această firmă a expus marfa în afara punctului de lucru autorizat.

Image

Încă din luna ianuarie 2019, în urma unei hotărâri a Consiliului Local, Poliția Locală – prin Biroul Comercial – a avertizat, în repetate rânduri, verbal și în scris, deținătorul spațiului comercial, ulterior acesta fiind sancționat cu sume cuprinse între 500 și 1.000 le, pe parcusrul anului 2019. Acum, în 2020, l-am sancționat, din nou, cu amendă de 1.000 lei, aplicând și măsura complementară a suspendării activității pentru o perioadă de 10 zile. În cazul în care agentul econonomic nu se conformează măsurii dispuse, i se va retrage certificatul de funcționare.”, declară Florin Băluță, șeful Poliției Locale Târgu Jiu.

Image

Acest prin pas este o urmare firească a demersurilor întreprinse de Inițiativa Cetățenească din Gorj - condusă și reprezentată de Florin Claudiu Gurgui – organism care a inițiat o petiție online, pentru refacerea aspectului autentic și original al perimetrului casei-monument Ecaterina Teodoroiu.

Image

„Societatea comercială, care expunea produse realizate din materiale plastice, în proximitatea Casei Memoriale "Ecaterina Teodoroiu", a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 1.000 lei, în conformitate cu prevederile H.C.L. nr. 522 din 2018, pentru expunerea mărfii în afara punctului de lucru autorizat. Întrucât agentul economic a săvârșit această abatere în mod repetat, (faptele fiind constatate în perioada 2019 - 2020), în data de 23.07.2020, odată cu aplicarea sancțiunii contravenționale, polițiștii locali din cadrul Biroului Control Comercial au dispus și măsura suspendării activității comerciale pe o perioadă de 10 zile.”, spune tânărul Florin.

Image

Casa memorială “Ecaterina Teodoroiu” a fost construită în anul 1884, iar până în anul 1945, a fost locuită de membrii familiei, iar începând cu anul 1959, după restaurare, a devenit casă memorială.

Image