Boboteaza, în condiții speciale! S-a renunțat la procesiunea organizată în portul Severin.

Scris de
Adriana Draghici
06/01/21 - 02:01

Slujba închinată Bobotezei, de anul acesta, s-a desfășurat în condiții de pandemie, când atât enoriașii, cât și preoții a trebuit să țină cont de restricții și recomandări. În Drobeta Turnu-Severin, spre deosebire de anii precedenți, când evenimentul era organizat în port, în 2021, slujba a fost oficiată la Catedrala Sf M Mc Gheorghe".

Image

Oamenii au venit în număr mare, la biserică pentru a lua agheasmă și pentru a se ruga.  În amintirea botezului lui Iisus Hristos în Iordan şi a arătării Sfintei Treimi în ziua Bobotezei (6 ianuarie) se săvârşeşte slujba Agheasmei Mari sau sfinţirea cea mare a apei.

Image

PS Nicodim, episcopul Severinului și al Strehaiei, ne spune:

Image

„Mesajul meu, pentru credincioși, este de bucurie, pentru că, deși nu am avut gerul Bobotezei, prin razele de soare, ne-am bucurat, la acest praznic împărătesc. Cu ochii minții noastre, îl vedem pe Domnul nostru Iisus Hristos, venind la râul Iordanului. El a fost fără de păcat. La râul Iordanului, s-a arătat lumii. Metaforic vorbind, Biserica este un Iordan, unde și noi, prin taina spovedaniei, avem posibilitatea să ne curățim de păcate. Regulile, chiar dacă sunt stricte, sunt beine-venite, pentru că trebuie să avem grijă unii de alții, păstrând distanța. În ceea ce privește procesiunile, nu am făcut în anul acesta, dar vom face în anii viitori. Astfel de evenimente organizam noi, cei care avem parte de fluviul Dunărea, însă, în alte părți, nu sunt organizate procesiuni la Bobotează, ci doar slujbe de sfințire a apei. Importantă este sfințirea apei, iar acest lucru se face la fiecare biserică parohială, în fiecare an, iar la noi, acest lucru este cu tradiție.”

Image

Cu toate că au fost luate măsuri de ordine, oamenii s-au înghesuit la rând, nerăbdători să ia apă mare.

Image

„Efective din cadrul Jandarmeriei Mehedinți, împreună cu Poliția municipiului Drobeta Turnu-Severin, asigură măsurile de ordine și siguranță publică pe perioada desfășurării manifestărilor religioase, cu ocazia sărbătoririi Botezului Domnului, la Catedrala Episcopală din municipiul Drobeta Turnu-Severin. Jandarmii asigură protecția participanților și acționează pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte, care aduc atingere normelor de conviețuire socială, dar și pentru verificarea respectării prevederilor legale în vigoare pe perioada stării de alertă. Au fost realizate dispozitive specifice pentru protectia participanților și evitarea  aglomerării în zona de distribuire a apei sfințite. Astfel, au fost create culoare de acces, pentru evitarea aglomerației. Jandarmeria Mehedinți  recomandă credincioșilor să manifeste calm și înțelegere față de măsurile stabilite de organizatori, să acorde atenție la modul de asigurare a bunurilor personale, să păstreze distanțarea fizică și să respecte regulile sanitare impuse în actualul context epidemiologic. Nu au fost înregistrate incidente care să tulbure ordinea și liniștea publică.”, ne spune purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Mehedinți, lt. col. Claudia Mendea.

Image

Pentru cei care cred, puterea aghiasmei este foarte mare. Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită.

Image

Anul acesta, gerul Bobotezei a fost înlocuit de razele calde ale soarelui.

Image