Pensia pe card sau adusă de poștaș? Ce spun pensionarii din județ?

Scris de
Adriana Draghici
02/03/21 - 03:03

Primirea pensiei pe card pare să reprezinte, încă, o provocare pentru pensionarul de la sate. În comuna Breznița-Ocol, spre exemplu, mulți bătrâni spun că este mai la îndemână să primească pensia, direct acasă, de la poștaș. Faptul că nu știu să folosească cardul, taxele de retragere a banilor, dar și teama că cineva le-ar putea descoperi datele de pe document: sunt doar câteva din motivele care îi determină pe pensionari să încline către varianta clasică: banii aduși de poștaș.

Image

"Eu am un card la APIA și m-au întrebat dacă vreau să primesc și pensia pe card, însă am refuzat. Am copiii și nepoții, care m-ar putea ajuta să scot banii, dacă ne obligă să luam pensia pe card. Noi nu avem bancomate în comună. Ar fi mai dificil să luăm pensia de pe card. Blocăm cardul, uităm PIN-ul. Eu prefer să vină poștașul.", ne spune un pensionar.

 

Image

"Pentru noi, nu e o idee bună. Suntem oameni în vârstă. Nu ne descurcăm. Eu voi depinde, mereu, de altcineva: de copii, de nepoți, dacă ne vor vira pensia pe card. Suntem prea bătrâni să învățăm acum să umblăm cu cardul. Eu nu sunt de acord cu o astfel de măsură.", ne spune altă pensionară.

Image

"La mine, vine poștașul acasă. Eu nu am avut niciodată card. Nu mai am cum să învăț la vârsta mea, să umblu pe card. Nu m-aș descurca. Chiar dacă m-ar învăța copiii să umblu cu cardul, aș uita până data viitoare când ar trebui să scot banii.", ne spune o pensionară, care iși dorește, în continuare, să primească pensia de la poștaș.

 

Image

"Eu iau pensia de la poștaș. La vârsta mea de 87 de ani, mi-ar fi greu să mă deplasez. În plus, nu cred că m-aș decurca. Eu nu am umblat niciodată cu un card. Eu vreau banii în mână.", ne spune altă pensionară.

Image

Sunt, însă, și pensionari care agreează ideea virării banilor pe card, însă sunt de părere că aceasta ar trebui să fie o opțiune, nu o obligativitate.

 

Image

"E o idee bună. Eu am pensia pe card demult. Poștașul vine la poartă, poate nu te găsește. Cu toate acestea, cred că virarea pensiei pe card ar trebui să fie o opțiune, pentru că sunt bătrâni de 70-80 de ani, care nu am cum învăța să folosească cardul.", ne povestește un pensionar, care încasează, deja, pensia pe card.

Image

"Nu vreau pe card. M-aș descurca, pentru că eu am avut salariul pe card. Acum, nu vreau pensia pe card, pentru că e mai comod. Vine poștașul acasă, nu mă mai deplasez eu. În plus, ni se cer comisioane la tranzacții.", ne povestește un pensionar care, deși știe să utilizeze cardul, preferă varianta clasică.

 

Image

"Mi se pare o idee foarte bună. Poate eu nu vreau banii acum, când vine poștașul. Mă duc și îi scot de pe card când vreau, când am nevoie. Eu mă descurc cu cardul. În felul acesta, nu trebuie să mai stau să aștept poștașul. Părerea mea este că este mai bine cu cardul.", ne spune un pensionar hotărât să mute pensia pe card.

Image

Trecerea la pensia pe card nu este scumpă. Majoritatea băncilor nu percep taxe la deschiderea de conturi curente, iar unele bănci nu percep comisioane nici pentru emiterea de carduri.

Image