Prețuri „preferențiale” la gaze, pentru consumatorii casnici și industriali!

Scris de
Actual Mehedinti
26/11/20 - 08:11

Una dintre cele mai importante propuneri ale PMP, din programul de guvernare, este aceea de a se stabili “prețuri preferențiale” la gaze pentru consumatorii casnici și industriali din România, prețuri care urmează să fie stabilite ca urmare a unei noi legi a redevențelor.

Image

Propunerea PMP vine în contextul în care România tocmai ce a liberalizat și piața de gaze pentru casnici și a instituit, temporar, un mecanism de ofertare în piață a gazelor din producția internă, pentru a crește lichiditatea și a asigura un mecanism de formare liberă a prețurilor.

Image

„Gazele naturale din Marea Neagră trebuie exploatate în interesul României și al comunităților locale. Pentru PMP, extinderea rețelei de gaze la minimum 65% dintre gospodării este condiția obligatorie pentru sustinerea oricărui guvern. Nu mai putem întârzia pe acest drum! PMP va iniția o lege privind redevențele, care să oblige companiile să furnizeze gazul natural la un preţ preferențial consumatorilor casnici sau industriali din România. Asta ar duce la scăderea facturilor plătite de populație pentru încălzirea locuințelor şi sprijinirea industriei românești cu gaze la prețuri competitive.”, declară candidatul PMP Mehedinți, pentru Camera Deputaților, Ion Cupă.

Image
Image

Astfel, PMP propune:

  • O lege privind redevențele care să oblige companiile să furnizeze gazul natural la un preţ preferențial consumatorilor casnici sau industriali din România. Efectele ar fi resimțite pe două planuri: scăderea facturilor plătite de populație pentru încălzirea locuințelor şi sprijinirea industriei românești cu gaze la prețuri competitive;
  • Un plan național de investiții în infrastructură prin care să se extindă reţeaua de gaze naturale. Aceasta trebuie extinsă la minimum 65% pentru gospodăriile României.
  • Adaptarea sistemelor de încălzire centralizată din marile oraşe ale României la folosirea gazului natural. În acest sens, opţiunea centralelor de cvartal sau de cartier este cea mai bună. Parlamentul poate să legifereze o asemenea strategie.
Image