Au început evenimentele dedicate zilelor Palatului Culturii. Fostul manager a primit un premiu post mortem, pentru activitatea sa.

Scris de
Actual Mehedinti
24/11/22 - 04:11

Sunt zile de sărbătoare pentru instituția de cultură emblematică a Severinului – Palatul Culturii Teodor Costescu. Din data de 23 noiembrie, până pe 26, au loc evenimentele prilejuite de aniversarea a 98 de ani de activitate pentru această instituție. Astfel, zilele acestea, oamenii de cultură și nu numai sunt așteptați la un maraton al spectacolelor, al premiilor și al filmelor românești. Astăzi, a fost organizată Gala Premiilor de Excelență, având drept temă teatrul, fiind premiați, în felul acesta, actorii care au dus numele și renumele Severinului peste tot în țară, dar și pentru granițe.

Image

„Mi-au dat lacrimile când ați zis că am crescut aici, la Severin. Nu mă așteptam să fiu așa de emoționată. Am crescut aici, am stat 13 ani aici. Pentru mine, Severin înseamnă acasă. Când închid ochii și mă gândesc la locul sufletului meu, mă întorc cu gândul acasă. Din păcate, am pierdut legătura cu mulți dintre foștii mei mei de la școala gimnazială. Aici, am învățat primii pași, primele cuvinte, am învățat ce înseamnă educație, familie și respect. Cred că aici au pornit toate lucrurile care m-au dus pe drumul pe care sunt astăzi.”, spune, cu emoție, Ștefana Samfira, actriță plecată din Drobeta Turnu Severin și premiată, astăzi, în cadrul evenimentului.

Image

„Emoțiile sunt mari. Acest premiu mă bucură și, în același timp, mă responsabilizează și mă obligă. Nu simt că îl merit neapărat, dar voi face tot posibilul să îl merit. E foarte greu să fiu acasă – pentru că pe ai tăi vrei să îi bucuri și să îi faci mândri de realitățile tale și nu vrei să îi dezamăgești. Teatrul m-a readus la viață, după 20 de ani de televiziune. Mă onorează acest premiu primit în această clădire minunată, care ne-a fost lăsată moștenire și sper ca, și de acum înainte, imobilul să găzduiască multe evenimente pentru publicul din Severin.”, declară, la rândul său, cu aceeași emoție în glas, actrița Livia Taloi.

Image

Administrația locală declară că are în plan un proiect care să implice din ce în ce mai mult zona de teatru în activitățile culturale ale municipiului.

Image

Palatul Culturii „Teodor Costescu”, una dintre cele mai importante instituții culturale din Mehedinți, sărbătorește în aceste zile 98 de ani de existență, el fiind inaugurat la data de 30 noiembrie 1924. Am avut onoarea de a premia, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Galei Premiilor Culturale, personalități ale teatrului românesc, originare din Drobeta-Turnu Severin, oameni care ne-au reprezentat cu cinste și ne reprezintă, în continuare, pe marile scene. Au fost prezente Valeria Sitaru, Ștefana Samfira, Livia Taloi, Robert Poiană și reprezentanți ai grupului de umor Cavalerii Râsului. De asemenea, ne-au fost alături personalități severinene și nu numai, cum sunt Dan Șalapa și Emil Boroghină, actori care au ajutat la dezvoltarea teatrului românesc. Avem un oraș frumos cu o istorie bogată, iar promovarea turismului cultural este un factor important atât pentru dezvoltarea economică a societății, cât și pentru identitatea noastră ca severineni. Voi continua să investesc în noi proiecte, dar și să susțin toate inițiativele ce pot contribui la patrimoniul nostru istoric și cultural autentic., declară primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

Image

Gala Premiilor de Excelență, organizată astăzi, a adus și un moment emoționant pentru cei care l-au cunoscut pe fostul manager al instituției, omul de cultură Sorin Vidan. În memoria sa, a fost oferit un premiu, post mortem, pentru toată activitatea.

Image

„Gala Premiilor de Excelență de la Palatul Culturii Teodor Costescu este un proiect lansat de răposatul director al instituției, Sorin Vidan, care mi-a fost și coleg. În numele lui și în numele celor care iubesc această instituție, am păstrat acest eveniment și în proiectul meu de management. L-am organizat astăzi, cu o temă frumoasă, teatrul cu extensie spre cinematografie. În sală, se află oameni care au iubit și iubesc scena, care au evoluat, care reprezintă scena la nivel național și internațional – sunt premiați în cadrul acestei gale. Mai mult decât atât: am instituit ca element de noutate – anume premiile acordate celor care au pus amprenta asupra istoriei teatrului severinean.”, declară managerul Palatului Culturii Teodor Costescu, Delia Rîmniceanu.

Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta – Turnu Severin împlinește, anul acesta, 98 de ani de activitate, construcția edificiului fiind finalizată în 1924 (la 12 ani de la începutul construcției, în 1912). Construcția s-a realizat din inițiativa lui Teodor Costescu, directorul de atunci al liceului „Traian”, care a ajutat la strângerea de fonduri (donații publice și private) dar a și donat direct bani proveniți din vânzarea pământurilor și bunurilor proprii.