Au fost semnate contractele de finanțare pentru achiziția de microbuze electrice pentru transportul școlar. Președintele Consiliului Județean Mehedinți a participat la ceremonia oficială de semnare a acestor contracte, eveniment organizat la sediul Guvernului.
"Am participat la evenimentul organizat la Guvernul României, în prezența prim-ministrului Marcel Ciolacu, pentru semnarea contractelor de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru achiziția de microbuze școlare pentru peste 200 000 de elevii din toată țara. La ceremonia oficială, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, au participat colegi președinți de consilii județene, care au depus cereri de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate transportului elevilor. Achiziția de microbuze electrice școlare, alături de dotarea a peste 5 000 de unități de învățământ din țară, cu echipamente și mobilier didactic, face parte din măsurile Guvernului condus de Marcel Ciolacu pentru asigurarea condițiilor moderne pentru un învățământ de calitate și facilitarea accesului copiilor către unitățile de învățământ. Valoarea totală a contractului pe care l-am semnat pentru județul Mehedinți este de 35 905 346 lei, din care, suma eligibilă este de 30.172.560 lei, la care se adaugă 5.732.786 lei TVA, în timp ce 13.863,5 lei este contribuția Consiliului Județean Mehedinți. Ne propunem să achiziționăm peste 30 microbuze care vor ajunge la primăriile din mediul rural, pentru transportul elevilor din zonele îndepărtate de școală. Vrem, astfel, să asigurăm condiții foarte bune de acces al copiilor în unitățile de învățământ și să scădem riscul de abandon școlar! Avem o infrastructură rutieră foarte bună, urmare a investițiilor realizate în ultimii ani de Consiliul Județean Mehedinți și primăriile din județ și vom avea și mijloace moderne de transport școlar.", declară președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.
Programul "Microbuze electrice pentru elevi” este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență - Componenta C15: Educație, iar obiectivul urmărit vizează îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere pentru elevii din zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus. Primăriile, care au fost alese, în urma depunerii solicitărilor, pentru a primi microbuze electrice sunt: Baia de Aramă, Bala, Balta, Bălăcița, Bâcleș, Braniștea, Breznița Motru, Butoiești, Căzănești, Corcova, Devesel, Dumbrava, Godeanu, Gogoșu, Grozești, Gruia, Ilovăț, Isverna, Izvoru Bârzii, Jiana, Livezile, Malovăț, Obârșia Cloșani, Obârșia de Câmp, Oprișor, Pădina, Ponoarele, Poroina Mare, Pristol, Punghina, Stângăceaua, Șimian, Șișesti, Șovarna, Tâmna, Vânători, Vânjuleț, Vânju Mare, Vlădaia, Voloiac.
"La sfârșitul săptămânii trecute, Consiliul Județean Mehedinți a depus o nouă cerere de finanțare prin Ministerul Mediului, pentru achiziția unei noi serii de 10 microbuze hibride, care să vină în completarea celor 30 care se vor achiziționa prin PNRR. Profităm de toate oportunitățile pentru ca elevii din județul Mehedinți să ajungă la școală în condiții de confort și siguranță.", completează Georgescu.
Programul pentru microbuzele hibrid are, la nivel național, un buget de 300 de milioane de lei și este finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu. La acest program, pot să aplice consiliile județene și subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului București.