Primăria Șimian demarează proiectul de distribuție a rețelei de gaze naturale. Este prima comună din județ, care accesează fonduri europene pe acest palier.

Scris de
Adriana Draghici
12/09/21 - 05:09

Sunt vești îmbucurătoare pentru locuitorii comunei Șimian. Proiectul, privind distribuția de gaze naturale și extindere a acestei rețele, face pași spre concretizare. În acest moment, proiectul se află în stadiul de licitație. În prima etapă, vor fi construiți 74,201 km de rețea, în satele Șimian, Cerneți, Dedovița Nouă, acolo unde există 4746 de gospodării.

Image

"Pe lângă condițiile decente, pe care le vom oferi cetățenilor prin implementarea acestui proiect, cred că este foarte important și pentru comunitate – în sensul în care comuna noastră va fi mult mai atractivă pentru investitori. În acest fel, le vom putea oferi investitorilor toate condițiile, pentru a-și îndrepta atenția spre noi. În ultimii ani, când am încercat să atragem investitorii către comunitatea noastră, ne loveam de această problemă – ne întrebau, mereu, dacă localitatea este racordată la sistemul de gaze naturale. Proiectul este, deja, finanțat, iar acum ne aflăm în procedura de licitație. În funcție de cum vor decurge procedurile de licitație, până la finalul anului, vom da ordinul de începere a lucrărilor. Cu siguranță, în iarnă (la începutul lui 2022) o mare parte a locuitorilor comunei va avea posibilitatea de a se racorda la gaze naturale, iar pentru a veni în sprijinul oamenilor, am înființat – în cadrul consiliului local Șimian – o societate care este autorizată, de către ANRE, pentru extinderea rețelelor de gaze naturale. Tot pentru a facilita accesul cetățenilor către această utilitate publică, ne gândim să le oferim posibilitatea să plătească racordurile interioare (inclusiv centrala), în rate. Deja, unii dintre locuitori, au început să facă racordurile interioare. Ne propunem să se lucreze în ritm alert și pe mai multe tronsoane. În același timp, primele racorduri se vor realiza pe arterele în pe care nu s-a pus, deja, asfalt.", declară primarul comunei Șimian, Constantin Trușcă.

Image

Valoarea totală a investiției este de 55.343.489,52 lei, din care contribuția UE este de 39.295.644,66 lei, iar contribuția națională (contribuția Guvernului) este de 6.934.525,51 lei.

Image

"Este o comună mare și se justifică finanțarea. În ghidul solicitantului, este specificat că trebuie să existe minimum o mie de abonați pentru finanțate, iar comuna are, prin satele prinse în proiect, peste patru mii de potențiale racorduri. Am ajuns în stadiul în care vorbim despre licitații, iar în cel mai târziu în 2023, locuitorii comunei Șimian își vor încălzi casele cu gaze. Vreau să vă aduc la cunoștință faptul că, prin programul Anghel Saligny, vom da drumul la investiții pe gaze naturale, și prin fonduri naționale. Vor fi toate rețele inteligente, pentru a ști exact cât se consumă, pentru a nu mai vedea, în spațiul public, facturi eronate. Practic, dacă în comuna Șimian vor mai rămâne și alte sate neracordate la rețeaua de gaze naturale, vor putea fi accesate fonduri naționale, pentru continuarea investiției în toată localitatea.", declară, la rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Image

Perioada de implementare a proiectului este de 41 de luni, respectiv în perioada 01 septembrie 2019 – 31 ianuarie 2023. Contractul de finanțare a fost semnat în data de 06 mai 2021. Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Primăria Șimian este din întreg județul care a depus cerere de finanțare pe fonduri europene, pentru extinderea rețelei de gaze naturale. 

Image

 sursa foto copertă: economica.net