Primărie din Mehedinți, obligată de Curtea de Conturi, să mărească impozitele

Scris de
Actual Mehedinti
08/06/22 - 12:06

Paradox al economiei românești! Deși prețurile au explodat, iar veniturile nu cresc, taxele și impozitele au fost majorate în raport de rata inflației. Sunt localități, în țară, unde autoritățile locale au decis să nu majoreze impozitele, însă Curtea de Conturi a decis că acest lucru nu poate rămâne așa. Vorbim despre localități din județele Argeș, Bacău, Bistrița, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea. Acum, primăriile respective au fost nevoite să se conformeze, iar taxele au fost majorate cu rata inflaţiei. Veștile proaste nu se opresc, însă, aici. Acestea ar putea creşte şi mai mult anul viitor. 

Image

În Mehedinți, singura unitate administrativ - teritorială, în care taxele nu fuseseră majorate, în funcție de inflație, este comuna Gogoșu. Aici, administrația locală decisese să nu majoreze taxele și impozitele locale, din 2018, pentru a nu împovăra populația și așa destul de încercată din punct de vedere financiar. Deși a fost luată o decizie fermă din partea autorităților locale, în urma unui control al Curții de Conturi, s-a decis ca impozitele și taxele să fie ridicate în raport cu rata inflației. În fața acestei situații, autoritățile locale au fost, practic, legate de mâini și de picioare și nu au avut altă variantă decât să se conformeze deciziei Curții de Conturi, astfel că, acum, populația scoate mai mulți bani pentru dările către stat. 

Image

„În urma controlului Curții de Conturi, am fost obligați să mărim impozitele și taxele locale cu rata inflației, respectiv – pentru anul 2019, cu 1,3%, iar pentru 2020 – cu 4,6%. Acest lucru înseamnă o creștere a impozitului suportat de cetățeni de 5,9%. Dacă un cetățean plătea, înainte, 100 de lei, acum, plătește cu 5,90 lei în plus. Nu este o sumă mare, dar ținând cont că, la sate, veniturile sunt mici, iar oamenii își duc traiul de pe o zi pe alta, 6 lei înseamnă 3 – 4 pâini, iar suma aceasta contează pentru familiile cu venituri reduse. În urma raportului venit de la Curtea de Conturi, am fost nevoiți să recuperăm sumele de la cetățeni: să le impunem și rata inflației, pe acești ani. Până acum, noi ne-am străduit să nu creștem impozitele. Orice primărie are nevoie de bani pentru investiții, dar știm, în același timp, că oamenii au un trai greoi și de aceea noi, administrația locală, luasem decizia de a nu mări impozitele. Din păcate, însă, acest aspect nu a ținut doar de voința noastră – am fost nevoiți să punem în aplicare decizia Curții de Conturi. Pe viitor, ne propunem să nu mărim nivelul taxelor și impozitelor locale, însă suntem nevoiți, conform legii, să le menținem în raport de rata inflației.”, declară primarul comunei Gogoșu, Jean Rogoveanu. 

Image

Situația îi nemulțumește pe locuitorii comunei și așa împovărați de creșterea explozivă a prețurilor și de scăderea nivelului de trai. Oamenii spun că explozia costurilor, coroborată cu stagnarea veniturilor, îi pune în dificultate. Aceștia sunt nevoiți să renunțe la anumite cheltuieli pentru a-și achita dările, iar marea lor salvare este faptul că multe dintre alimentele necesare traiului le produc în gospodării. Însă, oamenii se declară îngrijorați în privința a ceea ce va urma din punct de vedere economic. Oamenii se așteptau ca, odată cu creșterea prețurilor, să se majoreze și veniturile, lucru care nu pare că se va întâmpla în curând. Guvernul avea în plan majorarea pensiilor în acest an, însă decizia a fost amânată până la începutul anului viitor, când ar urma să fie indexate cu rata inflaţiei. În tot acest timp, cei aproape 4.000 de locuitori ai comunei Gogoșu va trebui să se adapteze situației și să scoată mai mulți bani din buzunare, pentru a achita dările către stat.

Image