Anul trecut, mehedințenii au fost chemați la urne să voteze aleșii locali. În urma scrutinului, puține au fost comunele din județ care au făcut o schimbare și au ales alți primari. Există, în județ, edili care ocupă birourile de primari de la începutul democrației din România și nu se pot dezlipi de scaunul de primar. Vorbim despre primari care au reușit să schimbe fața unităților administrativ – teritoriale pe care, vremelnic, le conduc, dar și despre edili uitați în funcții care nu au oferit decât gogoși electorale cetățenilor, nerealizând nimic notabil pentru comunitățile lor.
Printre cei mai longevivi primari din județ, cu 7 mandate la activ, se află edilii din Pătulele, Vânjuleț și Punghina. Practic, din anul 2000, cei trei ocupă scaunele de primar și pare că acest aspect le priește.
Ion Țicu, primar al comunei Pătulele, unul dintre cei mai controversați edili din județ, a fost implicat, la alegerile din 2020, într-un scandal, în urma căruia era pe punctul de a-și pierde funcția vremelnic ocupată. Totul: după ce instanța de judecată i-a invalidat mandatul, constatând că Țicu se afla sub o interdicție de trei ani de a mai ocupa o funcție electivă, ca urmare a unei decizii ANI, rămasă definitivă printr-o decizie dată de Înalta Curte de Casație și Justiție (edilul fiind găsit în conflict de interese administrativ), Pe plan administrativ, însă, în ultimii ani, investițiile publice de bază au început să prindă contur în Pătulele, iar locuitorii să aibă parte de codiții de trai decente.
În comuna Punghina, găsim un primar care a început, la rândul său, cel de-al șaptelea mandat. Spre deosebire de colegul său liberal din Pătulele, social – democratul Gelu Drinceanu este o prezență discretă în rândul edililor din județ. Cam la fel de discrete par a fi și investițiile pentru cetățeni.
În Vânjuleț, găsim un aflat tot la început de al șaptelea mandat: Nistor Costaiche, trecut, în ultimii ani, în rândurile liberalilor. Edilul conduce administrația locală din Vânjuleț din 2000, iar investițiile pentru cetățeni au început să apară abia în ultimii ani. Unele dintre acestea, deși începute, par uitate pe la jumătatea lucrărilor.
La capitolul primari cu șase mandate îi regăsim pe social – democratul Stelian Stăncioiu și fostul liberal, vopsit în roșu – Horia Balica. Stelian Stăncioiu conduce administrația locală din Jiana, oferind, linii mari, cetățenilor, condițiile necesare unui trai decent, dar pe priorități. Edilul a avut grija ca, întâi, să își aranjeze satul în care locuiește – Dănceu, după care a urmat și reședința de comună. Mai puțin băgat în seamă de către edilul PSD-ist este satul Cioroboreni, căci, aici, cetățenii par să aibă, mai mereu, altă opțiune politică.
În Izvoru Bârzii, Horia Balica ocupă scaunul confortabil de primar din 2004. După ce, ani de zile, a considerat că funcția de primar nu presupune mai mult decât prezentarea la primărie, Balica s-a trezit, pe final de 2024, văzând că pierde din electorat, să arunce praf în ochi cetățenilor și a demarat niscavai lucrări de mântuială să își poată păstra funcția mult dorită.
Și edilii cu cinci mandate par să fi prins gustul funcțiilor publice. Spre exemplu, în Breznița Motru, Cornel Dăogaru conduce primăria mai ceva ca pe propria moșie, iar interesul pentru cetățean pare să fie destul descăzut. În cele cinci mandate de când se află la cârma administrației locale, puține, spre deloc, sunt investițiile pentru localnici. Multe dintre drumurile comună arată ca după bombardament, dar edilul nu pare îngrijorat de această situație, căci promisiunile electorale par să își facă, în continuare, treaba.
În Salcia, îl găsim pe social – democratul Gelu Pantelimon, edil care stă în banca lui și care își vede de mandatele lui. În ceea ce privește investițiile pentru cetățeni, edilul a început să facă una – alta în ultimii ani (nici prea –prea, nici foarte –foarte, să mai rămână ceva de făcut și în mandatul următor).
La fel ca ca apa sfințită, precum edilul social-democrat din Salcia, este și liberalul Victor Doscocil, cel care conduce primăria Dubova din 2008. Investițiile se lasă așteptate, deși promisiuni au fost multe, iar comuna are un potențial turistic imens, care, din păcate, este umbrit de aspectul localității și de lipsa utilităților atât pentru cetățenii comunei, cât și pentru turiștii care ajung în zonă.
Încheiem lista edililor uitați în scaunele administrațiilor locale cu primar comunei Broșteni, pensionarul Alexandru Borugă. Deși aflat la cel de-al cincilea mandat la cârma administrației locale, social – democratul oferă, mai degrabă, un exemplu de „așa nu”, căci investițiile notabile pentru cetățeni întârzie să apară.
În timp ce unii dintre primarii din județ oferă, cetățenilor din comunele pe care le conduc, investiții notabile și viabile în pentru viitor, sunt și primari care, din păcate, după mandate întregi, nu au reușit să atragă proiecte prin care să aducă cetățenilor nici măcar utilitățile de bază. Astfel, sunt localități întregi în care asfaltul și apa sunt doar simple iluzii vândute electoratului.