Multe locuri de muncă, puțini mehedințeni interesați

Scris de
Actual Mehedinti
20/05/22 - 04:05

Un adevărat paradox a fost înregistrat la bursa locurilor de muncă, din Mehedinți, organizată astăzi. Angajatorii au pus la dispoziția șomerilor aproximativ o mie de posturi, dar, la eveniment, s-au prezentat doar 150 de oameni interesați, deși ne aflăm în topul județelor cu o rată a șomajului ridicată.

Image

"Eu sunt persoană vârstnică și am și probleme de sănătate. Am lucrat, neîntrerupt, 38 de ani, dar nu am vârsta necesară pentru a ieși la pensie. Am lucrat ca electromecanic și, apoi, agent de pază. Angajatorii caută oameni tineri, nu vârstnici, ca mine.", ne spune un mehedințean aflat în căutarea unui loc de muncă.

Image

"Caut orice loc de muncă: calificat, necalificat. Eu sunt economist de profesie, am 60 de ani și trebuie să mai lucrez câțiva ani până la pensie. Momentan, stau la sat și lucrez în agricultură, dar pentru mine - nu sunt angajat. M-ar interesa, în principiu, posturi în străinătate, în agricultură, pentru că mă pricep la asta și vorbesc două limbi străine: engleză și franceză.", explică unul dintre mehedințenii prezenți la eveniment.

Image

"Îmi caut un loc de muncă - economist. Am terminat facultatea anul trecut. Apreciez că se organizează astfel de evenimente. Acum, am găsit câteva opțiuni.", spune unul dintre mehedințenii aflați în căutarea unui loc de muncă.

Acest bărbat se află în detenție, dar este în căutarea unui loc de muncă. După eliberare, intenționează să ducă o viață normală.

Image

"Sunt, momentan, în penitenciar, dar urmează să fiu eliberat și îmi caut un loc de muncă. Eu am experiență de 10 ani ca mecanic auto. Am identificat un angajator dispus să mă încadreze în câmpul muncii.", ne spune bărbatul care, pentru moment, se află în detenție și care a reușit să își găsească un post adecvat experienței profesionale anterioare privării de libertate.

Image

La eveniment, au fost prezenți 80 de angajatori, însă cei mai mulți s-au declarat dezamăgiți de rezultat.

Image

"Reprezentăm Șantierul Naval Constanța. Avem nevoie de forță de muncă, întrucât mulți dintre specialiști au plecat peste hotare. Căutăm atât specialiști în meseriile deficitare, cât și oameni necalificați, pe care îi calificăm noi. În ultimii ani, nici școlile de meserii nu ne-au mai ajutat foarte mult, cu forță de muncă calificată.", spune Zoia Caraiani, din cadrul Șantierului Naval Constanța.

Image

"Avem oferte pentru academiile militare, pentru tinerii cu vârsta până la 26 de ani, pentru școlile postliceale - pentru persoane până în 28 de ani. De asemenea,  avem și oferte pentru soldații gradați, profesioniști - cu vârsta până la 50 de ani. Tinerii nu sunt foarte interesați. Cei mai mulți oameni prezenți sunt de vârsta mijlocie. Armata le poate oferi un loc de muncă stabil, cu un venit sigur.", ne explică reprezentantul Biroului de Informare - Recrutare al Centrului Militar Județean Mehedinți, Valentin Drăgoi.

Image

"După perioada pandemică, oamenii au început să se organizeze în propriile gospodării și au început să și câștige bani din această muncă. Tocmai de aceea, cred că acesta este motivul pentru care, astăzi, nu s-au prezentat mulți oameni în căutarea unui loc de muncă.", spune unul dintre reprezentanții agenților economici, prezenți la bursa locurilor de muncă.

Image

Un lucru îmbucurător este faptul că, la acest târg de oferte, au participat și persoane cu dizabilități, cu sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Astfel, categoriile considerate vulnerabile au o șansă în câmpul forței de muncă.

Image

"Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți a participat, astăzi, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de către AJOFM Mehedinți, la Palatul Cultural Theodor Costescu din municipiu. La eveniment, s-au prezentat și persoane cu dizabilități din județul Mehedinți, aflate în căutarea unui loc de muncă. Cu toții au fost informați despre programul care are ca scop sprijinirea lor în vederea facilitării integrării pe piața muncii. Persoanele cu dizabilități care au nevoie de dispozitive și tehnologii asistive pentru a-și desfășura activitatea și care sunt în căutarea unui loc de muncă, se pot adresa reprezentanților AJOFM Mehedinți, cu recomandare de la medicul specialist și pot obține un voucher în valoare de 5.000 euro pentru achiziționarea unor aparate auditive performante, proteze bilaterale, scaun cu rotile sau scuter electric. Ulterior, cu actele de la AJOFM și copie de pe oferta de muncă acceptată, persoana cu dizabilități se va prezenta la sediul DGASPC Mehedinți, Serviciul Evidență Beneficii Sociale (str. Matei Vasilescu, nr 12 A) și va depune dosarul. Acesta va fi trimis la ANPD, de unde se va da o rezoluție finală. Programul se adresează tuturor persoanelor cu dizabilități între 18 și 65 de ani.", conform DGASPC Mehedinți.

Image

Deși județul Mehedinți se află în topul județelor cu o rată ridicată a șomajului, iar angajatorii au avut la dispoziție o paletă de aproximativ o mie de posturi vacante, la bursa locurilor de muncă, s-au prezentat doar 150 de persoane.

Image

"După trei ani, am reluat bursa locurilor de muncă. La nivelul județului Mehedinți, am contactat 150 de agenți economici, dintre care s-au prezentat 80. Sunt puse la dispoziția mehedințenilor, astăzi, 1.000 de locuri de muncă, 960 dintre acestea fiind dedicate persoanelor cu studii medii. Cele mai căutate domenii sunt: construcții navale (290 de locuri de muncă vacante), industria auto - cablaje (217 posturi), HORECA (117) - a început să crească oferta în acest domeniu, în special în Clisura Dunării. Problema este că nu prea se mai găsesc muncitori cu calificări, tocmai de aceea, mulți dintre agenții economici organizează ei cursuri de calificare la locul de muncă. Cred că, la bursa, au fost prezente 150 de persoane în căutarea unui loc de muncă. Mă așteptam să vină mai mulți oameni, pentru că rata șomajului, la noi, este peste 5%, în timp ce media națională a șomajului este 3%. Mă așteptam să vină mai mulți oameni", declară directorul executiv al AJOFM Mehedinți.

Unii dintre participanții la eveniment au venit, pentru că, beneficiind de indemnizație de șomaj, sunt obligați, conform legislației, să își caute loc de muncă.