Liber pentru plimbările în Serbia! Mehedințenii pot călători fără restricții în țara învecinată.

Scris de
Actual Mehedinti
01/07/20 - 12:07

Serbia, una din țările intens vizitate de mehedințeni, își deschide granițele pentru români. Astfel, există posibilitatea ca românii să poată circula în țara învecinată fără restricții, în sensul în care, la revenirea pe teritoriul României, călătorul să nu mai stea 14 zile în izolare. Propunerea face parte din setul de măsuri de relaxare, propuse de Consiliul Uniunii Europene. Serbia este, cel mai probabil, cel mai deschis stat din Europa, în acest moment. Hotarele sunt deschise pentru toţi, fără limitări şi restricţii. Cu toate acestea, autoritățile române nu au primit, până în acest moment, nicio înștiințare oficială.

Image

Celălalte state non UE, care au ridicat restricțiile, sunt: ALGERIA, AUSTRALIA, CANADA, GEORGIA, JAPONIA, MUNTENEGRU, MAROC, NOUA ZEELANDĂ, RUANDA, COREA DE SUD, THAILANDA, TUNISIA, URUGUAY, CHINA, SAN MARINO, VATICAN, MONACO, ANDORRA. 
China a primit un statut special pe listă, în sensul că UE ar putea permite intrarea persoanelor care vin de acolo, doar dacă și China aprobă un statut reciproc pentru cei care vin din UE.
Formula de calcul care aduce ţările terţe pe "lista verde" este bazată pe: numărul de cazuri, numărul de teste efectuate, numărul de pacienţi spitalizaţi, tendinţa de creştere/scădere din ultimele 14 zile şi reciprocitate.

Image

Călătoriile non-esenţiale către UE sunt interzise de la jumătatea lunii martie, iar acestă măsură va fi ridicată progresiv de la 1 iulie, privilegiind vizitatorii veniţi din ţări a căror situaţie epidemiologică este asemănătoare celei din UE.
România își actualizează săptămânal lista cu țări dinspre care accesul în țară este liber, fără ca oamenii care vin de acolo să mai intre în carantină.

Sursa: Consiliul Uniunii Europene