Amenzi în valoare de aproape 13.000 lei, pentru stațiile GPL din județ și operatorii economici care comercializează carburanți!

Scris de
Actual Mehedinti
07/09/23 - 04:09

După zile întregi de la demararea controalelor la nivel național și comunicarea unor rezultate parțiale, în alte județe, astăzi, Instituția Prefectului a comunicat, cu chiu, cu vai, trasă de mânecă de reprezentanții mass-media, rezultatele parțiale ale controalelor efectuate în stațiile GPL. Ni se comunică sancțiunile aplicate, însă nu și dacă pentru vreo astfel de unitate, a fost dispusă închiderea activității sau suspendarea temporară a acesteia.

Prefectul județului Mehedinți, Constantin – Alin ISUF a emis ordinul prin care a fost constituită o comisie mixtă de control al instituțiilor publice și operatorilor economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează și comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL). Comisia mixtă a început controalele cu data de 31 august și este formată din reprezentanți ai următoarelor instituții:

1.         Instituția Prefectului – Județul Mehedinți – coordonatorul acțiunii de control;

2.         Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR);

3.         Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A.(CNCIR);

4.         Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR);

5.         Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Mehedinți;

6.         Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Drobeta” al județului Mehedinți;

7.         Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinți;

8.         Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF);

9.         Inspectoratul Teritorial de Muncă Mehedinți;

10.       Autoritatea Vamală Română – Biroul Vamal Mehedinți;

11.       Autoritatea Rutieră Română;

12.       Agenția de Protecție a Mediului Mehedinți.

Toate puncte de lucru situate pe raza județului Mehedinți  și care aparțin unor instituții publice și operatori economici din categoria menționată vor face obiectul controlului.

În total, au fost verificate 46 de instituții publice/operatori economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv GPL controlate/verificate, din care: 7 instituții publice, 20 de operatori economici, 19 mijloace de transport, fiind angrenate 64 de efective.

În urma controalelor, au fost constatate 79 de nereguli/disfuncționalități, fiind dispuse 37 de acțiuni de măsuri în urma verificărilor efectuate și aplicate 71 de sancțiuni contravenționale. În 17 situații, s-a constatat că măsurile dispuse în urma unor controale anterioare fuseseră remediate.

De altfel, au fost aplicate 24 de amenzi pentru: exploatarea necorespunzătoare/deficiențe sau improvizații a instalațiilor (6), pentru alte situații/nereguli constatate (18) și 47 de avertismente pentru: exploatarea necorespunzătoare/deficiențe sau improvizații a instalațiilor (15), pentru alte situații/nereguli constatate    (32). Valoare sancțiunilor contravenționale aplicate este de 12.8000 lei. Până în prezent, nu au fost identificate elemente constitutive ale unor infracțiuni și nu sunt cercetate penal persoane fizice sau juridice.