Credincioșii severineni au participat seara trecută, începând cu ora 19.00, la Denia Prohodului Domnului, săvârșită la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.
Ultima Denie din acest Sfânt și Mare Post a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături soborul de preoți și diaconi ai lăcașului de închinare.
Cele trei stări ale Prohodului au fost cântate de cele două grupuri psaltice „Sfântul Nicodim” și „Sfântul M. Mc. Gheorghe”, alături de numeroși severineni care au venit cu candela sufletului, aprinsă pentru rostirea acestui imn. Această slujbă, cunoscută și sub denumirea de „înmormântarea Domnului”, este o cântare de plângere a Fiului lui Dumnezeu întrupat, Care S-a jertfit de bunăvoie pentru mântuirea întregii omeniri. Structurată în trei stări, cu un total de 176 de strofe, Prohodul exprimă durerea, dar și speranța biruinței asupra morții, fiind un drum liturgic spre Învierea cea de a treia zi. Prohodul este „o cântare de o frumusețe rară din punct de vedere duhovnicesc”, ce cuprinde „o meditație teologică profundă exprimată într-o formă poetică deosebită”.
Etimologic, termenul „prohod” provine din limba slavonă și înseamnă „conducere pe ultimul drum” – în acest caz, o adâncă și tainică însoțire a lui Hristos spre înmormântare.
Clerul și poporul binecredincios, adunați la prohodirea Domnului, au înconjurat după datină, Catedrala Episcopală, mergând în urma Sfântului Epitaf și aducând lui Hristos cântări de îngropare.
Slujba a fost transmisă în direct și în exclusivitate de către postul de radio al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Radio Lumina, astfel încât cei care din binecuvântate pricini au putut fi părtași slujbei Deniei celei mari din vinerea Patimilor în Casa Domnului, au ascultat slujba pe calea undelor, pe frecvența 90,4 FM. De asemenea ascultători din toate colțurile lumii au putut fi alături de Soborul Sfintei Catedrale prin intermediul postului de Radio Lumina care a transmis și pentru aceștia slujba Deniei în direct prin intermediul internetului.
Publicat de pr. Cosmin-Eftimie Necşoiu