Minivacanța de Rusalii vine cu vreme rea.

Scris de
Actual Mehedinti
10/06/22 - 12:06

Sunt vești nu tocmai îmbucurătoare pentru angajații din Mehedinți, care vor beneficia de o minivacanță de Rusalii. Deși cei mai mulți dintre bugetari își planificaseră să petreacă zilele libere, relaxându-se, se pare că vremea nu va ține cu ei.

Conform legislației, primele zile libere legale din vara anului 2022 încep cu Sărbătoarea Rusaliilor, când românii vor avea parte de două zile libere. Este vorba despre zilele de 12 și 13 iunie, care pică duminică, respectiv luni. Aceste zilele libere se acordă atât pentru angajații care lucrează în aparatul de stat, cât și pentru cei care lucrează în companii private. Codul Muncii prevede ca în măsura în care activitatea organizației nu permite efectuarea unei zile libere legale, angajatorul este obligat să acorde o altă zi liberă ulterioară angajatului/ angajaților care se află în această situație. În cazul in care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbatoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Image

Însă, vremea se pare că nu va fi de partea angajaților, care beneficiază de weekend prelungit. Asta: deoarece, de astăzi, 10 iunie, începând cu ora 14.00, județul Mehedinți, la fel ca întreag teritoriul țării, se află sub atenționare meteorologică cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până duminică, 12 iunie, ora 22.00. În această perioadă, sunt prognozate averse torențiale însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp 

Pentru prevenirea unor situații de urgență, ISU Mehedinți recomandă populaţiei să ia măsuri de curățare a șanțurilor și rigolelor de scurgere în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale. 
În situația manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, pompierii transmit o serie de sfaturi cetățenilor:
❗sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
❗evitarea adăpostirii sau trecerii prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
❗închiderea tuturor ferestrelor locuinţei şi altor categorii de construcţii.
❗evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Pompierii mehedințeni sunt la datorie, gata să intervină, la nevoie, în sprijinul populației afectate, pentru limitarea și înlăturarea posibilelor efecte.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Sursa foto: impact.ro, playtech.ro