Purtarea măștilor FFP2 ar putea deveni obligatorie. Acest tip de mască este mai scump.

Scris de
Actual Mehedinti
05/01/22 - 01:01

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit, în această dimineață, pentru adoptarea de noi măsuri, în așteptarea valului 5 al pandemiei de Covid-19. Una dintre cele mai importante propuneri este cea care interzice folosirea măștilor de protecție din material textil, fiind acceptate doar cele de tip medical sau FFP2. Pentru ca propunerea să intre în vigoare și să producă efecte, măsurile propuse trebuie aprobate prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale.

Conform specialiștilor, măștile FFP2 protejează împotriva celor mai fine particule de praf și aerosoli, oferind o protecție eficientă împotriva virusului. Măștile model FFP2 pot capta peste 94% din particulele din aer. Însă, și prețul acestor măști este mai ridicat – cea mai ieftină mască FFP2 costă în jur de 2 lei, în România.

De asemenea, s-a propus ca: 

”Pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.” - se arată în hotărârea CNSU de miercuri.

Sursa foto: Digi 24