Viperele și-au făcut, deja, apariția în Clisura Dunării. Acestea au început sa iasă din hibernare şi e foarte posibil să le întâlnim acolo unde nici nu ne aşteptăm. Turiștii trebuie să manifeste prudență pe traseele montane.
Șerpii veninoși pot fi întâlniți în zonele de munte, dar și în locuri mai des tranzitate de turiști. Vipera cu corn poate fi întâlnită în zonele mintane din Banat, Hunedoara și Oltenia, dar și în Dobrogea. În Clisura Dunării, este unul din habitatele viperei cu corn.
„Vipera cu corn este o specie întâlnită inclusiv în nordul județului Mehedinți. Pentru a ne proteja, trebuie să avem echipament adecvat: pantaloni lungi, bocanci. De altfel, trebuie să ne uităm pe unde călcăm. Dacă cineva este mușcat de o viperă cu corn, trebuie să sunăm la 112, pentru administrarea serului antiviperin.”, declară Claudiu Cenușe, reprezentant al Salvamont Mehedinți.
Specialiștii recomandă să fim atenți când ne aventuram pe trasee și să avem echipamente adecvate. Salvamontiştii mai atrag atenţia turiştilor ca, în cazul în care întâlnesc o viperă pe traseu, să nu îşi asume riscuri inutile şi să se îndepărteze cu calm de locul în cauză. Viperele nu atacă dacă nu sunt, la rândul lor, atacate.
„Turiștii trebuie să fie atenți în zonele cu multă vegetație și să fie atenți la echipamente. De altfel, trebuie să fie atenți dacă iau ceva de jos, pentru că viperele își schimbă culoarea.”, declară viceprimarul comunei Dubova, Tiberiu Pospisil.
În caz de muşcătură, oamenii trebuie să sune imediat la 112 pentru a putea fi preluaţi cât mai repede de un echipaj de prim-ajutor. Victimele trebuie transportate de urgenţă la spital, unde li se va administra serul antiviperin, dacă este cazul.
„La nivelul Spitalului Municipal Orșova, există stocul necesar de ser abtiviperin. Acest ser se administrează în cazuri severe. Un pacient, dacă e mușcat de viperă, trebuie să sune la 112 și să nu se agite. De altfel, nu trebuie aplicat garou în situația mușcăturii de viperă. Anul trecut, am avut un pacient mușcat de viperă, nefiind un caz grav, însă.”, declară managerul Spitalului Municipal Orșova, Anwar Shabatat.
În acest moment, la Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin, există un stoc de 5 doze de ser antiviperin, iar la Spitalul Municipal Orșova – 2 doze.