Sistemul de apă - canal din Mehedinți va fi modernizat pe fonduri europene.

Scris de
Actual Mehedinti
24/08/21 - 06:08

Sistemul de apă - canal din județ va fi reabilitat și modernizat pe fonduri europene. Acest lucru este posibil, după ce SECOM a semnat unul dintre cele mai mari contracte pe fonduri europene pentru reabilitarea rețelei de apă și canal din județul Mehedinți. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 50 milioane euro. 

Image

Aproximativ 20 milioane euro revin municipiului Drobeta Turnu Severin. Se vor realiza:

- 7 kilometri reabilitare rețea apă potabilă;
- 1 kilometru extindere rețea apă potabilă;
- 5.844 de contoare noi de apă cu citire la distanță;
- 5.165 de cămine noi;
- 12 kilometri reabilitare rețea de canalizare ape uzate menajere;
- 5 kilometri extindere rețea de canalizare;
- racorduri noi la consumatori;

- stații de pompare a apelor uzate;

- branșamente noi.

Image

"Primăria Drobeta Turnu - Severin, care este acționar principal al SECOM, a semnat un proiect în cadrul POIM, în valoare de peste 49 milioane de euro, prin intermediul căruia vom reabilita și extinde sistemele de apă și canalizare. Sunt multe investiții utile, prinse în acest proiect. Din cele 49 de milioane de euro, 20 de milioane vor reveni UAT Drobeta Turnu - Severin, iar restul banilor - pentru alte primării, căci SECOM acționează în tot județul. Va fi înlocuită și conducta de aducțiune, din fluviul Dunărea, care nu a mai fost reabilitată din anii '60. Oamenii trebuie să știe că există, la nivel birocratic, un cerc vicios: dacă nu există case construite, Uniunea Europeană nu ne dă bani să extindem rețeaua de apă - canal, iar dacă nu există această rețea, oamenii nu își pot construi case. Este o investiție extrem de utilă, care va aduce un aport important în ceea ce privește confortul cetățenilor și le va îmbunătăți, automat, calitatea vieții.", declară primarul municipiului Drobeta Turnu - Severin, Marius Screciu.

Image

Termenul de finalizare al proiectului este 31 decembrie 2023.

Image

"Contractul de finanțare presupune investiții pe raza mai multor UAT-uri din județ, acolo unde SECOM operează. Sunt prevăzute reabilitări și amenajări de stații de tratare a apei, noi, reabilitarea surselor de alimentare. Avem prevăzute reabitarea și construirea conductelor a apei uzate. În acest moment, suntem în stadiul în care scoatem la licitație aceste lucrări - evident, pe loturi, pentru a nu exista blocaje în realizarea proiectului",  explică Oliver Gîndacu, directorul S.C. SECOM S.A.