Lansare de carte la Muzeul de Artă din Târgu-Jiu! Un mehedințean, invitat de seamă al evenimentului! „Ce a prezis Adrian Păunescu!”

Scris de
Actual Mehedinti
29/12/20 - 10:12

Artistul plastic Florin Preda-Dochinoiu a lansat două albume de artă, evenimentul fiind „prefața”  activităţilor expoziţionale „RETROSPECTIVA 50 FLORIN PREDA-DOCHINOIU”, care se vor desfăşura în perioada decembrie 2020-decembrie 2021.

Image

La lansarea celor două albume „PICTEZ DE FRICĂ SĂ NU MOR” şi „DESENE ÎN LIMBA ROMÂNĂ”,  au participat personalități ale Gorjului, profesorii universitari Ion Mocioi, Moise Bojincă și Mircea Tutunaru, iubitori ai artei, prietenii artistului motrean, dar și mehedințeanul Decebal Drăghiea, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Gorj.

Image

„Am participat, cu mare bucurie, la evenimentul de lansare a celor două albume de artă ale domnului Preda-Dochinoiu, un om pe care îl apreciez. Despre domnia sa, poetul Adrian Păunescu, spunea, în 1998, că este un foarte talentat pictor din Oltenia! Câtă dreptate avea! Îi doresc să aibă, mereu, inspirație pentru a crea artă sublimă”, a declarat inspectorul-șef al IPJ Gorj, cms-șef Decebal Drăghiea.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România-Filiala Drobeta Turnu Severin, Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” Gorj și Editura Măiastra. Profesorul Ion Mocioi a fost primul invitat care a vorbit despre talentul și opera lui Florin Preda-Dochinoiu.

Image

„(...)Secolul acesta este unul al creatorilor. Arta rămâne un mijloc de a comunica, deși mulți ne-au pus această botniță. Mă bucur că în acest an făcu o jumătate de veac domnul creator! Mă bucur că vecinii noștri de la est, cei din Mehedinți, i-au conferit titlul de artist plastic. Ceea ce prezintă dânsul aici nu au prezentat gorjenii care se consideră mari pentru că sunt în Cenaclul UAP! (...) Creația domnului Dochinoiu este una dintre cele mai importante din țară, astăzi și mă bucur că a ales această instituție care propovăduiește arta lui Brâncuși ca să marcheze acest moment. Am prezentat sute de expoziții și am văzut că fiecare se dă mare și e foarte bine, că își găsește o autopropulsie! Dar realizările contează. Mi-am dat seama de valoarea fiecărui artist care ne reprezintă ca artiști plastici în județ. Direcția în care se prezintă astăzi domnul Dochinoiu este una dintre cele mai onorabile. Are talent. Căci avem și artiști care nu au talent. (...) I-am urmărit evoluția și l-am cunoscut și mă bucur că pot vedea un om talentat cu o creație de mare valoare, cu o îndrăzneală care ne arată starea dezvoltării talentului său până la ora asta. Este o operă de mare valoare. Vă veți lămuri dacă veți frunzări aceste două cărți. Puterea desenului său este cu totul deosebită. Comunicarea pe care o face prin mijloacele artei este destul de profundă. Este un om al ideilor de mare preț. Nu țin neapărat să îi aduc laude, ci să constat aceste trăsături ale creației sale! Are lucrări care țin de o aprofundare a artei esențializate, ceea ce se apreciază în estetica noastră de la Brâncuși încoace. Merită să fie prezent în toate muzeele din țară, să îl aibă tinerii drept model. (...) M-a încântat cum știe să stăpânească energiile culorii! Este mare lucru!”, a afirmat profesorul Ion Mocioi.

Image

Reamintim că Florin Preda-Dochinoiu a fost polițist, ocupând pentru mulți ani și funcția de șef al Poliției Motru, unde a fost mereu apreciat de colegi și comunitate.  Florin Preda-Dochinoiu este autorul mai multor expoziţii , precum şi fondatorul şi iniţiatorul Salonului de pictură „ARTE MICI”, proiectul său de suflet.

Evenimentul a fost completat de talentata elevă Andrada Raluca Jivan, care a oferit un recital a cântat colinde, oferind momente de veritabilă emoție participanților.

Image