Gastronomia românească, prin ochii străinilor!

Scris de
Actual Mehedinti
26/04/22 - 04:04

Obiceiurile mai multor tradiții, descoperite călătorind! Acest lucru a fost posibil pentru mai mulți elevi de la școli din medii defavorizate din cinci țări, prin intermediul unui proiect finanțat de UE. Astăzi, elevii au ajuns în județul Mehedinți, acolo unde au gustat din bucatele tradiționale românești.

Image

Arome culinare sofisticate, dar și tradiționale: toate s-au regăsit pe mesele pregătite de comunitatea din comuna mehedințeană din Grozești. Cu toții au preparat ce au știut mai bine, pentru că, astăzi, au avut oaspeți de seamă – peste 100 de copii din alte țări, veniți să afle secretele gastronomiei românești.

Image

“Sunt din Turcia. Eu cu prietenii mei stăm în Istanbul. Suntem înscriși în acest proiect. Mergem în diverse țări.”, spune unul dintre participanți.

Image

“Sunt din Polonia. Consider că România este o țară frumoasă. Nu știam prea multe nici despre țara voastră, nici despre cultura ei. Mă bucur că am venit să călătoresc aici și să descopăr cât de frumoasă este.”, spune alt participant.

Image

“Sunt din Portugalia. Îmi place tot ce este legat de România. Craiova este splendidă. Cât privește proiectul în care suntem implicați – îl consider important pentru toți participanții. Mâncarea românească este delicioasă.”, ne povestește un alt participant.

Image

Totul face parte din evenimentul ”Obiceiuri și tradiții gastronomice grozeștene”, din cadrul “We are what we eat”, finanțat de UE. Cadrele didactice, ajutate de membrii comunității locale, au preparat mâncare tradițională specifică perioadei pascale, pentru aproximativ 200 de persoane (invitați, elevi, personal al școlii, membri ai comunității locale și pentru cei oaspeți - elevi și profesori din Italia, Turcia, Portugalia și Polonia).

Image

“Am participat la multe proiecte derulate prin Erasmus, însă acesta este unul dintre cele mai reușite. Prietenii noștri de aici – profesorii de la școala aceasta – sunt primitori și ne fac să ne simțim bine. Pe această cale, țin să le mulțumesc tuturor pentru această mobilizare. Totul este grozav – în special mâncarea. Cultura și tradițiile românești sunt de-a dreptul uimitoare. Sunt fericit că sunt aici. Și mâncarea noastră este bună și cea din România este la fel de bună.”, povestește un profesor din Turcia

Image

Este un schimb de experiență, pe care nu doar elevii îl apreciază, ci și profesorii, căci, în felul acesta, cu toții au posibilitatea să cunoască tradițiile țărilor participante la evenimente.

Image

“Scopul proiectului este de a face educație, prin schimb de bune practici la nivel internațional. Prin intermediul gastronomiei, facem cunoștință cu filosofia, economia, cultura fiecărei țări. Acum, participă la eveniment peste 100 de copii din România, Polonia, Portugalia, Turcia și Italia. Proiectul este unul special pentru că aici, au venit copii din patru țări din școli izolate, mai pușin Turcia – de unde au venit copiii dintr-o zonă bună din punct de vedere economic: Istanbul.”, declară FELIX GODEANU, directorul Școlii Gimnaziale Grozești.

Image

“Acest proiect este un schimb de experiență – cunoaștem obiceiurile diverselor țări. Vedem ceva nou în alte țări, iar ei văd noutăți la noi.”, spune ALINA ANDRU, profesor al Școlii Gimnaziale Grozești.

Image

După ce, astăzi, s-au bucurat de preparatele tradiționale românești, urmează ca elevii din România să meargă într-una din țările participante pentru un schimb de experiență similar.

Image