Încă o condamnare definitivă pentru fostul primar din Baia de Aramă, Rafael Dunărințu!

Scris de
Actual Mehedinti
08/10/21 - 12:10

O nouă condamnare definitivă cu executare a fost dată de Curtea de Apel Craiova, prin decizia nr.1232/07.10.2021, în dosarul nr.4802/101/2016, pentru fostul Primar de la Baia de Arama-Dunarintu Ionel-Rafael, si condamnare cu suspendare pentru 5 functionari din cadrul AFIR (Agentia pentru Finantarea Investitilor Rurale), respectiv: Coifan Catalin-Virgil, Brează Ileana, Şteanţă Dumitru Cosmin, Surdilă Eugen, Iovici Cornelia, pentru frauda cu fonduri europene, respectiv complicitate la frauda cu fonduri europene si fals in inscrisuri.

Image

Astfel, Curtea de Apel Craiova, prin decizia nr.1232/07.10.2021, a respins definitiv apelurile declarate de inculpaţii Coifan Cătălin Virgil, Şteanţă Dumitru Cosmin, Brează Ileana, Dunărinţu Ionel Rafael, Surdilă Eugen şi Iovici Cornelia, impotriva Hotararii nr.74 din 16.07.2020 data de Tribunalul Mehedinti in dosarul nr.4802/101/2016, stabilind definitiv urmatoarele pedepse:

1. Dunarintu Rafael a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 4 ani si 4 luni de inchisoare cu executare in regim de detentie pentru savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea-credintă de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată. Totodata i-a fost aplicata pedeapsa complementara de interzicere a exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi C.p., pe perioada executării pedepsei – pedeapsă accesorie şi interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.p., pe o perioadă de 5 ani – pedeapsă complementară, respectiv a dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si dreptul de a mai ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat

2. Coifan Catalin-Virgil,  angajat în funcția de execuție consilier 1A în cadrul Agenţiei  de Plăţi pentru Dezvolatare Rurală şi Pescuit - OJPDRP - Serviciul Verificări Cereri de Plată Mehedinti, a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani si 4 luni inchisoare cu suspendare, pe o perioada de supraveghere de 3 ani, fiind gasit vinovat de savarsirea infractiuniilor de complicitate la infracțiunea de  folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut  pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, și infracțiunea de fals intelectual. Totodata i-a fost aplicata pedeapsa complementara de interzicere a exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b si g  din Codul Penal pe o perioadă de 3 ani – respectiv a dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si dreptul de a mai ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a mai exercita functia de consilier 1A în cadrul Agenţiei  de Plăţi pentru Dezvolatare Rurală şi Pescuit - OJPDRP - Serviciul Verificări Cereri de Plată Mehedinti Inculpatul a fost obligat si la prestarea unui numar de 70 de zile in folosul comunitatii la Primaria Drobeta Turnu-Severin sau la Direcţia Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi, precum si ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Mehedinţi la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Coifan Catalin-Virgil, este fostul vicepresedinte al organizatiei de Tineret din cadrul PNL Mehedinti (organizatia TNL Mehedinti).

3. Surdila Eugen, angajat în funcția de execuție expert 1A în cadrul Agenţiei  de Plăţi pentru Dezvolatare Rurală şi Pescuit - OJPDRP - Serviciul Verificări Cereri de Plată Mehedinti, a fost condamnat la 3 ani inchisoare cu suspendare, pe un termen de incercare de 5 ani format din pedeapsa initiala (3 ani) si termenul de supraveghere (2 ani), fiind gasit vinovat de savarsirea infractiuniilor de complicitate la infracțiunea de  folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut  pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, și infracțiunea de fals intelectual. Totodata i-a fost aplicata pedeapsa complementara de interzicere a exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b si g  din Codul Penal pe o perioadă de 2 ani – pedeapsă complementară, respectiv a dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si dreptul de a mai ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a mai exercita functia de expert 1A în cadrul Agenţiei  de Plăţi pentru Dezvolatare Rurală şi Pescuit - OJPDRP - Serviciul Verificări Cereri de Plată Mehedinti. Inculpatul a fost obligat pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Mehedinţi la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

4. Șteanta Dumitru Cosmin,  angajat în funcția de expert 1A în cadrul Agenţiei  de Plăţi pentru Dezvolatare Rurală şi Pescuit - OJPDRP - Serviciul Verificări Cereri de Plată Mehedinti, a fost condamnat la 2 ani si 4 luni inchisoare cu suspendare, pe o perioada de supraveghere de 3 ani, fiind gasit vinovat pentru savarsirea infractiuniilor de  infractiunii de complicitate la infracțiunea de  folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut  pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, și infracțiunea de fals intelectual. Totodata i-a fost aplicata pedeapsa complementara de interzicere a exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b si g  din Codul Penal pe o perioadă de 3 ani – respectiv a dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si dreptul de a mai ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a mai exercita functia de consilier 1A în cadrul Agenţiei  de Plăţi pentru Dezvolatare Rurală şi Pescuit - OJPDRP - Serviciul Verificări Cereri de Plată Mehedinti Inculpatul a fost obligat si la prestarea unui numar de 70 de zile in folosul comunitatii la Primaria Dr.Tr.Severin sau la Direcţia Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi, precum si ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Mehedinţi la datele fixate de acesta;

 b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

5. Iovici Cornelia, angajată în funcția de execuție expert 1A în cadrul Agenţiei  de Plăţi pentru Dezvolatare Rurală şi Pescuit - OJPDRP - Serviciul Verificări Cereri de Plată Mehedinti, a fost condamnata la 3 ani inchisoare cu suspendare, pe un termen de incercare de 5 ani format din pedeapsa initiala(3 ani) si termenul de supraveghere (2 ani), fiind gasita vinovata de savarsirea infractiunii de complicitate la infracțiunea de  folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut  pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene și infracțiunea de fals intelectual Totodata i-a fost aplicata pedeapsa complementara de interzicere a exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b si g  din Codul Penal pe o perioadă de 2 ani – respectiv a dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si dreptul de a mai ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a mai exercita functia de consilier 1A în cadrul Agenţiei  de Plăţi pentru Dezvolatare Rurală şi Pescuit - OJPDRP - Serviciul Verificări Cereri de Plată Mehedinti

6. Breaza Ileana,  șef Serviciu Verificări Cereri de Plată, din cadrul Agenţiei  de Plăţi pentru Dezvolatare Rurală şi Pescuit - OJPDRP, a fost condamnata la 2 ani si 4 luni inchisoare cu suspendare, pe o perioada de supraveghere de 3 ani fiind gasita vinovata de savarsirea infractiunii de complicitate la infracțiunea de  folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut  pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene și infracțiunea de fals intelectual. Totodata i-a fost aplicata pedeapsa complementara de interzicere a exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b si g  din Codul Penal pe o perioadă de 3 ani – respectiv a dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si dreptul de a mai ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a mai exercita functia de șef Serviciu Verificări Cereri de Plată, din cadrul Agenţiei  de Plăţi pentru Dezvolatare Rurală şi Pescuit - OJPDRP Mehedinti.

Image

Frauda a constatat in accesarea, de către sotia fostului primar de la Baia de Arama și de catre primarul in functie de la acea data,  unui proiect prin fonduri europene nerambursabile prin măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, finantat cu suma de 40.000 Euro, fara ca sa indeplineasca conditiile legale, respectiv fara sa detina efectivul de animale pe care se angajasera sa il aibe in proiectul depus.  Functionari din cadrul AFIR, care trebuiau sa verifice daca solicitantii indeplinesc conditiile pentru care s-au angajat in proiect, au consemnat in procesele verbale de control efectuate in teren, date inexacte, despre indeplinirea conditiilor, fiind astfel partasi la accesare ilegala a sumei de 40.000 Euro. Intrucat toti functionarii publici din cadrul AFIR, au primit pedepse complementare, fiindu-le interzise drepturile de a ocupa functia publica pentru o perioada de 3 ani, detinuta la data savarsirii faptelor, acestia vor fi destituitii din functile publice detinute in prezent, pierzandu-si locul de munca.

Image