Asistența socială, lăsată de izbeliște, de Guvern! D.G.A.S.P.C. Mehedinți nu a primit nici măcar un leu, la rectificarea bugetară.

Scris de
Actual Mehedinti
08/10/21 - 04:10

Poziție fermă a conducerii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți, după ce cabinetul Cîțu a împărțit sumele din Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului! Adrian Bidilici critică, în termeni duri, repartizarea sumelor de bani venite de la Executiv, în contextul în care una dintre cele mai vulnerabile categorii – asistența socială – a fost lăsată la coadă. Astfel, pentru sistemul de asistență socială din județ, Guvernul nu a alocat niciun ban. Începând din luna noiembrie, nu doar că nu vor mai fi bani pentru buna desfășurare a activității instituției și a centrelor sociale din subordine, însă și salariații instituției vor rămâne fără bani.

Image

"Din păcate, ne confruntăm cu o situație de criză la nivelul Direcției și asta: deoarece fondurile alocate sistemului de sănătate și asistenței sociale din județul Mehedinți sunt insuficiente, pentru a acoperi cheltuielile necesare desfășurării activității și plății salariilor. Cu toții am înțeles ca e nevoie de diminuarea sporurilor, am redus la maxim cheltuielile și ne-am gospodărit în așa fel încât să reușim să acoperim măcar strictul necesar, însă nu avem cum să ne descurcăm atâta vreme cât, din partea Guvernului, nu avem niciun sprijin. Din punctul meu de vedere, sănătatea și asistența socială sunt prioritare. Nu ne permitem să ne jucăm cu destinul bătrânilor, al copiilor și al tuturor beneficiarilor pe care îi avem în grijă. Nu mă interesează după ce criterii s-au alocat banii la ultima rectificare bugetară și nu vreau sa intru în jocurile politice ale partidelor de la guvernare, însă nu pot să rămân indiferent în fața unei astfel de situații", declară directorul executiv al D.G.A.S.P.C. Mehedinți, ADRIAN BIDILICI.

Image

Inițial, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți a primit bani care au acoperit cheltuielile instituției până în luna septembrie 2021. Datorită bunei organizări a conducerii, care a reușit să facă economii considerabile, s-a reușit plata salariilor și pentru luna octombrie, însă din păcate, începând cu luna noiembrie, nu mai există fonduri.

Image

"În ceea ce ne privește, am făcut toate demersurile necesare, am depus solicitări și am trimis nenumărate adrese prin care am cerut bani pentru funcționarea instituției până la sfârșitul anului. Fac apel către factorii decizionali (mai ales în contextul în care avem un ministru mehedințean în Guvern) să aloce banii necesari funcționării asistenței sociale, în limitele decente. Instituția, pe care o reprezint, ar avea nevoie de 13,5 milioane de lei până la sfârșitul anului, iar Guvernul a alocat, la nivelul Consiliului Județean Mehedinți (inclusiv tuturor instituțiilor subordonate), suma de 3,5 milioane de lei.", adăugă ADRIAN BIDILICI.

Image

Tot acest tablou sumbru se petrece în contextul în care același Executiv, care lasă categoriile vulnerabile fără leu, a alocat sume consistente, pe criterii politice. Și în județul Mehedinți, cele mai mari sume au ajuns la primăriile conduse de liberali, iar unitățile administrativ-teritoriale au primit sume infime. În această ultimă situație, se află și Consiliul Județean Mehedinți, în subordinea căruia funcționează Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Image

Amintim: cabinetul Cîţu a alocat suma de 1,01 miliarde de lei pentru autorităţile locale, bani proveniţi din Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia Guvernului.

Image