Testele de salivă au ajuns în școlile din Mehedinți. Aici, au fost alocate 82 de mii de astfel de teste, multe dintre acestea urmând a fi efectuate de părinți.

Scris de
Actual Mehedinti
02/12/21 - 07:12

Testele au ajuns sâmbătă, iar astăzi, au fost distribuite în școli. Fiecare elev primește, în primă fază, două teste.

Image

"În cursul zilei de sâmbătă, au fost livrate testele InsPectoratului Școlar Județean, de către ISU, iar ulterior, ISJ a distribuit testele către școlile din județ. A fost un proces care s-a derulat pe parcursul întregii zile de sâmbătă, iar fiecare școală a intrat în posesia testelor necesare, pentru toți elevii. Noi am recepționat 82.000 teste, care sunt distribuite pentru testarea fiecărui elev, de câte două ori. Testarea se realizează ori de către părinți, ori de către cadrele medicale - decizia este luată de consiliul de administrare al fiecărei școli în parte. Majoritatea testelor este făcută de către părinți.", declară Viorel Piutu, inspector școlar.

Image

Multe dintre unităţile de învăţământ au decis ca responsabilitatea testării să părinţilor, astfel că aceştia sunt chemaţi să ridice testele de salivă din şcoli.

Image

"Procedura a fost aplicată exact așa cum cere ordinul ministrului. Noi am decis ca părinții să fie cei care realizează testare. Aceștia au acceptat ideea testării.", declară Monica Colibășanu, directorul Școlii Gimnaziale din Malovăț.

Image

Măsura distribuirii testelor către părinți a fost luată pentru a nu afecta buna desfășurare a cursurilor.

Image

"Noi am întrebat părinții, prin chestionare, dacă își doresc testarea copiilor. Facem un apel către părinți, să facă ei testele, acasă. Noi, ca profesori, nu aveam abilitatea necesară să facem aceste testări. Orele sunt scurte, nu avem nici timpul necesar. Părinții trebuie să vină la școală, să ridice aceste teste.", ne povestește profesorul Oxana Vrăjitoru.

Image

Cele 6,5 milioane de teste de salivă, pentru școlile din țară, au fost cumpărate de Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Oficiul Național pentru Achiziţii Centralizate și distribuite inspectoratelor școlare.

Image