Primăria unei comune din Mehedinți ne învață limba latină, dar este repetentă la capitolul „european“.

Scris de
Actual Mehedinti
18/09/23 - 07:09

Primăria comunei Izvoru Bârzii are, la o primă vedere, un site modern, în care informațiile destinate publicului par să fie la îndemâna oricărui curios. Accesând pagina de internat, pusă la dispoziție de administrația locală, putem afla informații de interes despre aleșii locali din Izvoru Bârzii, dar și date din activitatea primăriei și a consiliului local. Nu mare lucru putem vedea, însă, la capitolul „realizări“, acolo unde ni se aruncă praf în ochi la rubricile „modernizarea instituțiilor de învățământ“ și „asfaltarea drumurilor“. De departe, însă, cea mai savuroasă rubrică este cea dedicată investițiilor în ceea privește infrastructura de canalizare. Aici, ni se aruncă în ochi un text fără noimă, scris în latină.

Image

„Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum a lorem velit. Etiam nec nulla a erat hendrerit varius sit amet et enim. Cras id tincidunt erat. Suspendisse facilisis condimentum urna. Aenean a blandit nulla. Donec et felis et ipsum gravida finibus eget ut ante. Nunc nec tellus id ipsum euismod efficitur ac quis elit.“, se arată pe site-ul instituției.

Image

De obicei, „Lorem ipsum“ (sau, pe scurt, „lipsum“) este textul standard, utilizat pentru a simula designul unei viitoare tipărituri sau a unui site web. Astfel, ori, primăria Izvoru Bârzii a vrut să ne oferă o veritabilă lecție în limba latină, ori autoritățile locale nu au cu ce se lăuda la capitolul canalizare, dat fiind faptul că niciunul din satele comunei nu are canalizare și oferă un spațiu lipsă pe site-ul instituției.

Curios este faptul că, deși este o comună situată la câțiva kilometri de reședința de județ, având numeroase posibilități de dezvoltare, Izvoru Bârzii nu are niciun sat cu canalizare. Nici măcar sistemul de apă nu este implementat în toate satele aparținătoare. Mai surprinzător este faptul că autoritatea locală a pierdut și ultimul tren în ceea ce privește posibilitățile de dezvoltare și modernizare, căci administrația din Izvoru Bârzii este singura din întreg județul care nu a depus niciun proiect de atragere de fonduri europene. Astfel, a fost irosită orice posibilitate de atragere a unor bani oferiți gratuit comunităților din județ, pentru dezvoltare. Iar toate acestea se petrec într-o comunitate păstorită de 5 mandate (adică din 2004) de același primar.

Image

 

sursa foto copertă: Wikipedia

sursa foto articol: capturi foto primăria Izvoru Bârzii

sursa foto primar: ghidul primăriilor