Fabrica de cablaje auto angajează 1.300 de mehedințeni, după ce compania a anunțat desfășurarea activității în paralel cu cea din Ucraina.

Scris de
Actual Mehedinti
11/03/22 - 04:03

O realitate tristă și descurajantă se petrece în Ucraina, după invazia Rusiei. Firmele străine își închid, rând pe rând, uzinele din această țară. Însă, aceste companii își continuă activitatea, pentru a onora comenzile – cu alți angajați, în alte țări, inclusiv în România.

Image

Sumitomo Electric Industries, care are 6.000 de angajaţi în Ucraina, a anunțat, în presa internațională, o posibilă suspendare a operaţiunile la uzinele sale din Ucraina. Acest lucru a dus, automat, la un val masiv de angajări în țara noastră. În Drobeta Turnu Severin, unde, deja funcționa o astfel de filială (Sumitomo Electric Bordnetze), vor fi angajați încă 1.300 de oameni.

Image

„În Drobeta Turnu Severin, avem, în momentul de față, peste 3.600 de angajați. Ne bucurăm că putem aduce acest suflu nou, mai ales că venim după o perioadă dificilă – aceea a pandemiei, în special dacă facem referire la companii. Confecționăm cablaje auto pentru Skoda și Audi și, ca urmare, a contextului războiului din Ucraina, compania noastră va lucra în paralel la o parte din proiectele pe care, actualmente, le desfășoară colegii noștri din Ucraina. Sumitomo Electric Bordnetze are filiale în Ucraina, Tunisia, Maroc, etc. Decizia managementului este să lucrăm în paralel, pentru că ne dorim să onorăm comenzile pe care le avem, pentru a nu pune în impas activitatea. Oferta noastră este una generoasă pentru Mehedinți. Vorbim despre 1.300 de locuri de muncă nou create. În mare parte, este vorba despre posturi de confecționer cablaje auto, dar nu ne limităm doar la acestea. Avem și posturi de electrician, lăcătuș mecanic, tehnician analist calitate, tehnician proiectant, inginer, specialist calitate sau programator producție. Pentru posturile de confecționer cablaje auto, nu sunt criterii de selecție care să pună în dificultate vreun cetățean care își depune CV-ul la noi. Sunt acceptate persoanele care au opt clase sau poate chiar mai puțin, dar important este să știe să scrie și să citească, pentru că specificul meseriei este de așa natură: au expuse niște imagini cu text, pe care trebuie să îl citească și apoi să urmeze instrucțiunile citite.”, declară ADRIANA GHEORGHE, reprezentantul Biroului de Resurse Umane al angajatorului.

Image

Vestea că vor fi angajați 1.300 de mehedințeni este una mult așteptată de autoritățile din Mehedinți, ținând cont de faptul că, în acest județ sunt înregistrați mulți șomeri, iar Mehedințiul se află în topul județelor cu cea mai ridicată rată a șomajului.

Image

„Acesta este un moment prielnic pentru piața forței de muncă din Mehedinți, dacă ne raportăm la oferta generoasă a acestei firme. La nivel național, rata șomajului, la data de 31 ianuarie, era de 2,68%. Județul Mehedinți avea 5,54%, deci era dublu față de media națională, situându-ne pe locul 5 în țară, în ceea ce privește cea mai mare rată a șomajului.”, declară, la rândul său, directorul A.J.O.F.M. Mehedinți, Ioan Suru.

Image

Fabrica de cablaje auto Sumitomo Electric Bordnetze are, în Mehedinți, filiale în Caransebeș, Drobeta Turnu Severin și Târgu Jiu.

Image

Compania ia în calcul să angajeze, în situația în care vor apărea solicitări, inclusiv refugiați ucraineni, pentru care se vor căuta soluții, alături de autoritățile din Mehedinți, pentru integrarea pe piața muncii.