„Masă caldă în școli” se extinde. Un parlamentar mehedințean este inițiatorul proiectului.

Scris de
Actual Mehedinti
26/11/22 - 10:11

O nouă propunere legislativă, care urmărește extinderea programului-pilot „Masă caldă în școli”, a fost depusă în Parlament. Inițiatorul proiectului este deputatul mehedințean Alin Chirilă.

Image

„Am iniţiat propunerea legislativă care permite autorităţilor locale extinderea programului de masă caldă pentru toate unităţile de învăţământ. Am depus, la începutul acestei săptămâni, alături de mai mulţi colegi, iniţiativa legislativă care urmăreşte extinderea programului-pilot  «Masă caldă în şcoli». Practic, se acordă posibilitatea legală consiliilor locale şi consiliilor judeţene, care doresc asigurarea meselor gratuite în creşe, grădiniţe, centre de zi, şcoli, în cantinele şcolare, în sălile de mese sau prin servicii de catering, din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor sau ale judeţelor, prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale acestora, în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinaţie. Avem în vedere asigurarea necesarului de hrană pentru fiecare copil, astfel încât să nu fie afectată sănătatea acestora, precum şi accesul la educaţie,”, declară deputatul PSD de Mehedinţi, Alin Chirilă.

Image

În urma acestei modificări legislative, programul „Masă Caldă în şcoli” poate fi implementat şi la nivelul unităţilor de învăţământ, atât cu program normal, cât şi în cele cu program prelungit sau cele în care se organizează programe „Școală după şcoală” pe de-o parte, iar pe de altă parte pot fi incluse toate şcolile care în prezent nu au fost selectate în programul „Masă Caldă în şcoli”, acolo unde autorităţile locale au resursele bugetare necesare şi decid acest lucru prin hotărâri de consiliu, dar şi creşele, centrele de zi şi grădiniţele. 

„Am dorit să extindem pentru mai mulţi copii programul Masă Caldă în şcoli, fără a avea însă niciun fel de impact financiar asupra bugetului de stat sau a Ministerului Educaţiei, fiind un program complementar celui deja existent, astfel încât să se ofere o masă în creşele, centrele de zi, grădiniţele şi şcolile pentru care autorităţile locale au posibilitate financiară, dar nu au putut oferi acest lucru în lipsa cadrului legal. Am iniţiat această propunere legislativă pentru a stimula motivarea pentru învăţare şi pentru a creşte eficienţa efortului intelectual al copiilor din unităţile de învăţământ, printr-o alimentaţie echilibrată. Asigurarea unei mese calde de calitate este esenţială pentru reducerea îmbolnăvirilor din perioada copilăriei, promovarea unei sănătăţi optime şi prevenirea bolilor cronice la viitorul adult. Având în vedere necesitatea continuării eforturilor pentru diminuarea ratei părăsirii timpurii a şcolii, în condiţiile în care valoarea acestui indicator se plasează, încă, peste media Uniunii Europene, fiind de 18,1% în 2017, 16,4% în 2018 şi 15,3% în 2019, conform datelor oficiale Eurostat, este nevoie de extinderea programului-pilot, „Masă caldă în şcoli”, care a debutat în anul şcolar 2016-2017, în toate şcolile în care autorităţile locale pot acoperi aceste cheltuieli, până când va exista posibilitatea de aplicare la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ din mediul preuniversitar. Fiecare copil al României are dreptul la educaţie, însă statutul socio-economic al familiilor, din care provin majoritatea copiilor de vârstă şcolară, nu le permite nici măcar asigurarea zilnică a unui pachet pentru a fi prezenţi la orele de curs. De aceea, abandonul şcolar a crescut la toate nivelurile de învăţământ, din şcoala primară până la universitate. Prin această iniţiativă, autorităţile locale vor creşte rata de incluziune educaţională a copiilor din comunităţile locale pe care le administrează. Fără educaţie, copiii nu mai au şansa la un viitor mai bun. De aceea, niciun efort nu e prea mare când e vorba de asigurarea accesului la educaţie al fiecărui copil.”, a adăugat parlamentarul social-democrat.

 

Image

Programul „Masa caldă în școli” este organizat, la nivel național, în 450 de școli și grădinițe în anul școlar 2022-2023, după ce, în anul anterior, au beneficiat 350 de unități din întreaga țară. În județul Mehedinți, 9 unități de învățământ beneficiază de acest program: Husnicioara, Punghina, Gruia, Căzănești (beneficiare ale programului și anii trecuți), Bîcleș, Vânâtori, Butoiesți, Jiana, Livezile (incluse anul acesta). „Masa caldă” este destinată elevilor cu posibilități financiare modeste, care provin din familii dezavantajate și are ca scop reducerea abandonului școlar.

Image

sursa foto: România Tv/Facebook