Primăria Severin preia Spitalul CFR.

Scris de
Actual Mehedinti
25/07/23 - 01:07

După anunțul Guvernului României cum că că pregătește transferarea rețelei de spitale a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii către autoritățile locale sau către alte entități interesate, cum ar fi universitățile de medicină și farmacie (15 spitale la nivelul țării, printre care și spitalul CFR din Severin), administrația locală din Drobeta Turnu Severin și-a manifestat intenția de a prelua spitalul CFR din municipiu. Astfel, au fost întreprinse demersurile necesare pentru ca unitatea sanitară să fie preluată de către primăria Severin. Astăzi, consilierii locali și-au dat acordul de principiu pentru acest demers, urmând ca, în perioada următoare, Guvernul să dea avizele necesare pentru ca spitalul CFR  să intre, de anul viitor, în administrarea autorităților locale.

Image

„Ne-am dat acordul, astăzi, pentru a prelua Spitalul CFR. Ministerul Transporturilor vrea să renunțe la acest spital. La un moment dat, și-a manifestat dorința și Consiliul Județean de a prelua această unitate, însă a renunțat în favoarea primăriei. Ne dorim să preluăm acest spital, pentru că nu avem spitale în administrare. Există posibilitatea de modernizare, dotare și extindere a acestei unități pe fonduri europene. Spitalul CFR este funcțional și sunt lucruri bune făcute acolo, dar noi sperăm să îl ducem la un alt nivel. Urmează și alți pași acum: așteptăm rezultatul comisiei de evaluare de la nivelul Secretariatului General al Guvernului, care va face o evaluare. Spitalul CFR este prins, în acest moment, într-un proiect european, iar, până la 31 decembrie a.c., nu poate să treacă în subordinea altei entități. După ianuarie 2024, vom ști cu exactitate. Nu va fi ușor să îl administrăm – vorbind din punct de vedere financiar – dar ne dorim să avem acest spital. În principiu, unitatea se autofinanțează: a avut, la sfârșitul anului, peste două milioane de lei în cont. Noi ne-am ocupa de modernizare – să achiziționăm aparatură nouă, să reabilităm clădirea. Va fi un lucru benefic pentru comunitate. Un spital aflat în subordinea primăriei va fi un câștig pentru severineni.”, declară primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

Image

În anul 2013, s-a mai încercat preluarea spitalelor, din rețeaua Ministerului Transporturilor, de către Ministerul Sănătății sau de alte instituții locale, dar sindicatele din transporturi au făcut demersuri până la Curtea Internațională de la Veneția și aceste spitale au rămas la Transporturi.

Image