Reprezentanții spitalelor din Mehedinți, semnal de alarmă: eliminarea TVA la achiziția de medicamente, de către spitale, blochează activitatea unităților sanitare.

Scris de
Actual Mehedinti
14/08/23 - 04:08

Prin Legea nr. 88/2023 au fost introduse modificări și completări importante Codului fiscal, care prevăd noi scutiri de taxa pe valoarea adăugată (TVA) în domeniul medical. Prevederile vor intra în vigoare în 60 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial. Scutirea de TVA pentru livrările de bunuri/prestările de servicii de mai sus se aplică direct, prin facturare fără TVA de către furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii dacă beneficiarul livrării/prestării este unitatea spitalicească din rețeaua publică de stat sau, după caz, instituția/autoritatea publică centrală sau locală, care asigură finanțarea acesteia.

Image

Vor fi scutite de TVA, cu drept de deducere livrările de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii și echipamente de protecție, materiale și consumabile de uz sanitar, destinate în mod normal utilizării în domeniul îngrijirilor de sănătate sau pentru utilizarea de către persoanele cu handicap, bunuri esențiale pentru compensarea și depășirea handicapurilor, precum și adaptarea, repararea, închirierea și leasingul unor astfel de bunuri, efectuate către unități spitalicești din rețeaua publică de stat, precum și cele efectuate către entități nonprofit, dacă acestea sunt destinate unităților spitalicești deținute și exploatate de entitatea nonprofit sau celor din rețeaua publică de stat, după caz.

Image

„Eliminarea TVA-ului la achiziția de medicamente este, la o primă analiză, o măsură bună, însă, pe parcurs, în cazul nostru – al spitalelor -  va conduce la reversul situației – va crește valoarea medicamentelor. Acestui lucru i se adaugă și o altă realitate: anumiți furnizori – fiind unici pe piață, în domeniul lor – măresc, oricum, prețul medicamentelor și, astfel, noi, spitalele suntem în imposibilitate de a achiziționa până la reglementarea acestor prețuri. Există riscul să existe sincope în ceea ce privește achiziția de medicamente și materiale sanitare de către spitale.”, declară purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, Elena Bololoi.

Image

O altă problemă, odată cu eliminarea TVA-ului, apare în cazul proiectelor derulate pe fonduri europene de către spitale. Astfel, vor fi scutite de TVA, cu drept de deducere: serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unități spitalicești din rețeaua publică de stat, precum și serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unități spitalicești prestate către entități nonprofit, dacă acestea sunt destinate unităților spitalicești deținute și exploatate de entitatea nonprofit sau celor din rețeaua publică de stat, după caz.

Image

„Măsurile gândite sunt nu bune, ci foarte bune. Problema este, însă, aplicarea lor la nivel macro. Nu poți să pui în aceeași parte a balanței sănătatea cu industria. Este o măsură care trebuie gândită foarte bine. Dacă ea va ajunge să se aplice ca atare, atunci sistemul de sănătate va avea o problemă. Eliminarea TVA-ului este o măsură benefică în general vorbind, însă, pe noi, spitalele, ne afectează. Furnizorii de materiale sanitare și medicamente vor mări prețurile, iar pe lângă acest fapt, deconturile făcute de Casa Națională de Sănătate vor rămâne la același nivel, ceea ce înseamnă o subfinanțare majoră. Eliminarea TVA-ului îi va obliga pe furnizori să mărească prețurile de livrare către noi, spitalele. În ceea ce privește TVA-ul, mai este o problemă - la proiectele europene. Noi suntem în faza în care proiectele europene au trecut de eligibilitate și a apărut o problemă de sistare. Cel care a câștigat licitația nu știe cum să procedeze cu valoarea care conține TVA-ul, aici vorbind despre un proiect de 1,7 milioane euro, numai TVA-ul fiind 1,2 milioane lei. Guvernul trebuie să dea măsuri clare sau să vină cu norme de aplicare, pentru că ne bulversează pe noi, sistemul medical.”, declară managerul Spitalului Municipal Orșova, Adrian Cican.

Image