Roboți medicali de dezinfecție, în premieră la un spital din Mehedinți!

Scris de
Actual Mehedinti
22/10/22 - 06:10

În plină eră a tehnologiei și în permanentă preocupare de siguranța pacienților, Spitalul Municipal Orșova ia măsuri de protecție pentru reducerea riscului de îmbolnăvire și pentru prevenirea răspândirii infecțiilor. În premieră pentru o unitate sanitară din Mehedinți, spitalul din Orșova va avea roboți medicali de dezinfecție. Este vorba despre 3 roboți de ultima generație (30.000 euro/bucata), pentru dezinfectarea optimă a spațiilor de acces în spital, a coridoarelor, sălilor de așteptare, spațiilor aglomerate și a saloanelor, care vor verifica și calitatea aerului, pentru prevenirea infecțiilor nozocomiale. Aceste dispozitive vor fi aduse în luna noiembrie, fiind achiziționate în cadrul unui proiect, cu fonduri nerambursabile, accesat de unitatea sanitară, în cadrul POIM.

Image

„Suntem printre puținele spitale din România, care vor avea acești roboți și anume 3 din 15, la nivel național. Este vorba despre roboți de dezinfecție. Aceste dispozitive nu fac doar dezinfecție, nu se plimbă prin spital, doar pentru dezinfectare, ci și verifică și controlează parametrii privind infecțiile nozocomiale. Totodată, acești roboți au și senzori privind calitatea aerului – dacă aerul nu îndeplinește condițiile și parametrii normali, imediat ne sesizează prin intermediul acestor senzori. Sesizările venite la roboți vor ajunge la serverele amplasate în incinta birourilor administrative. Atunci, noi vom ști și vom lua măsuri adecvate sesizării. Prin intermediul acestui proiect, trecem la un alt nivel – de digitalizare pentru spitalul municipal Orșova. Încet – încet, intrăm în normalitate. Astfel de dispozitive, ca acești roboți, ar trebui să existe în fiecare unitate spitalicească din țară, pentru că – vedem cu toții – ce înseamnă infecțiile nozocomiale.”, declară managerul Spitalului Municipal Orșova, Adrian Cican.

Image

Proiectul cu o valoare de 2,5 milioane euro, se va încheia în luna decembrie a acestui an și prevede, pe lângă achiziția acestor roboți, dotarea Compartimentului ATI cu paturi de ultimă generație tehnologică (deja implementat la spital), dar și achiziția a 8 ventilatoare DRAGER germane.

Image

Deși este un spital mic, de provincie, spitalul din Orșova reușește să îmbunătățească calitatea serviciilor medicale, oferite pacienților, prin atragerea de bani europeni. Pe lângă proiectul de 2,5 milioane de euro, spitalul a atras și alte fonduri europene în valoare de 1,7 milioane de lei. Acest proiect va demara în primăvara anului 2023, prin intermediul lui, urmând a fi schimbate toate circuitele din spital. Acest lucru înseamnă atât condiții optime pentru pacienții care beneficiază de serviciile medicale ale unității, cât și un sprijin pentru personalul spitalului.