Unitățile de învățământ au profitat de oportunitatea oferită de proiectele europene și încep să se modernizeze și în ceea ce privește infrastructura școlară, cât și în privința metodelor de predare, folosite la catedră. Un exemplu de bune practici este oferit de Școala Gimnazială nr. din cartierul Schela, acolo unde se derulează, în paralel, două proiecte pe fonduri europene: unul accesat de primărie – în calitate de administrator al imobilului în care funcționează școala – și celălalt – accesat de unitatea de învățământ.
Proiectul accesat de administrația locală, pentru școala din Schela, face referire la construirea – de la zero – a unei săli de sport pentru elevii unității. Proiectul este realizat pe fonduri europene, prin Programul Operațional – Regional 2014 -2020 , suprafața sălii fiind de 300 mp. În acest moment, s-au încheiat lucrările la fațada sălii și se lucrează, în prezent, la partea de tencuieli interioare și lucrări de instalații sanitare, electrice și termice. Elevii vor avea o sală modernă, la standarde actuale, cu vestiare noi, grupuri sanitare, încăperi pentru depozitare.
„Mă uit cu bucurie că ne apropiem de final cu lucrările de la sala de sport a Școlii Gimnaziale Nr. 5. Această construcție era obligatorie pentru copiii de aici, pentru că, înainte făceau orele de sport în interiorul școlii, într-o sală de curs. Din această toamnă, vor avea la dispoziție o sală nouă, modernă. Vorbim despre o investiție de 2,2 milioane de lei – bani europeni. Primăria a sprijinit cu ceea ce înseamnă dotări, echipamente sportive. Sperăm ca atunci când vremea rea va veni, copiii să folosească sala nou construită (constructorul spune că acest lucru va fi posibil mai devreme de acest termen). Lângă sală, am construit, deja, un teren de sport – dedicat în special elevilor, dar poate fi folosit și de cetățenii din Schela. Încercăm să sprijinim fiecare cartier în parte și să facem investiții în toate zonele orașului.”, declară primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.
Noua construcție va fi dotată cu echipamente noi, după încheirea lucrărilor. Este vorba despre mobilier și echipamante necesare derulării orelor de educație fizică și sport. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 2,2 milioane de lei, contribuția primăriei, din bugetul propriu, fiind de 29.000 lei pentru dotări. Termenul de execuție este de 11 luni, iar sala va fi pusă în funcțiune în anul școlar 2023 – 2024.
„Școala Gimnazială Nr. 5 avea mare nevoie de aceste proiect. Când vremea nu permitea desfășurarea orelor de educație fizică pe terenul de sport, copiii erau nevoiți să facă orele în sălile de curs. Colegii mei vor veni cu elevii în această sală, pentru că au nevoie de educație fizică și sport și de spații adecvate pentru derularea acestor activități. În acest spațiu, pot învăța, cu ușurință, ce înseamnă disciplina prin sport și, în același timp, să își consume și energia. În momentul de față, partea exterioară a sălii de sport este aproape gata și se lucrează intens la interioare. Sperăm să fie gata la 15 septembrie, pentru ca, atunci când va veni vremea rea, copiii să poată beneficia de acest spațiu. Nu am fi putut acest demers fără sprijinul primăriei Drobeta Turnu Severin, fără aparatul acestei instituții, fără domnul primar, pentru că este o construcție pornită de la zero, care va fi dotată și amenajată corespunzător. Banii europeni sunt, pentru noi – unitățile de învățământ – o oportunitate. Este important să accesăm aceste fonduri europene. Noi am reușit, la Școala Gimnazială NR. 5, să accesăm un astfel de proiect, iar primăria va dota, mobila și digitaliza mai multe unități de învățământ de pe raza municipiului, tot în cadrul unui proiect accesat pe fonduri europene.”, declară, la rândul său, directorul unității de învățământ, prof. Georgiana Maria Coca.
Proiectul accesat de unitatea de învățământ face referire la reducerea abandonului școlar și încearcă rezolvarea acestei probleme, prin folosirea unor metode complexe. Este vorba despre un proiect PNRAS, pe fonduri europene din PNRR, cu o valoare de 161.000 euro și care se implementează pe parcursul a trei ani (în perioada 2022-2025). În cadrul acestuia, au fost realizate mai multe activități și efectuate mai multe lucrări. A fost achiziționat un container educațional pe componenta de digitalizare, dotat cu mobilier și echipamente digitale: tablă smart și laptop-uri - 30.000 euro și sunt efectuate ore remediale de pregătire suplimentară la limba și literatura română și matematică, pentru Evaluarea Națională.
„Aici, avem un container educațional, de 50 mp, achiziționat pe componenta de digitalizare a unui proiect pe fonduri europene PNRAS (prin PNRR), care va servi drept sală de activități extrașcolare și, totodată, va fi folosit pentru orele remediale de limba română (prin care copiii vor fi ajutați și pregătiți pentru evaluarea națională). Spațiul este racordat la apă – canalizare și are două băi funcționale și urmează să ajungă două convertoare pentru încălzire – răcire. Va avea mobilier adecvat pentru copii – frumos colorat și, totodată, o tablă smart și laptop-uri pentru toți copiii. Încercăm să facem o altfel de școală și altfel de ore. În cadrul acestui proiect, care se desfășoară pe trei ani – este vorba despre un proiect pe fonduri europene – noi am prevăzut să lucrăm la prevenirea abandonului școlar. Este o problemă în aceea ce privește abandonul școlar, astfel că noi am hotărât să ne mobilizăm pe această zonă și să încercăm să le arătam copiilor că se poate face o altfel de școală. Eu și colegii mei ne-am pregătit intens în acest sens și am mers inclusiv la cursuri de pregătire profesională, pentru a ne atinge acest obiectiv.”, mai spune directorul școlii.
Totodată, proiectul prevede derularea de activități extra-curriculare, consiliere psihologică pentru elevi și părinți, orientare în carieră. Copiilor le este asigurată hrană zilnică la masa de prânz. În același timp, au fot organizate tabere școlare de dezvoltare personală, toți elevii de gimnaziu participând la astfel de activități pe Clisura Dunării, la Parcul de aventură Eșelnița, în mai/iunie. De asemenea, au avut loc și cursuri de formare a cadrelor didactice, care s-au efectuat în două etape: aprilie/iunie, pentru a-i pregăti pe profesori să transforme ora de predare clasică, într-o oră atractivă pentru elevi – practic: o trecere de la educația formală, la cea non-formală.