Mobilizare excepțională la Ziua Curățeniei! Let's Do It, Romania! și-a atins scopul, în Mehedinți.

Scris de
Actual Mehedinti
20/09/21 - 03:09

În acest weekend, a avut loc ziua Curățeniei. În Drobeta Turnu-Severin, acțiunea a fost organizată în Parcul Dragalina și Pădurea Crihala. Alte zone din Mehedinți, în care s-a organizat Ziua Națională de Curățenie 2021, au fost: Parcul Național Domogled Valea Cernei, Șimian, Eșelnița, Baia de Aramă, Ponoare, Vânju Mare, Lunca Vânjului, Valea Răenilor, Balota, Lunca Banului, Ponicova, Balotești-Canton, Schitul Topolniței, Dealul Ciovârnășanilor, Gogoșu, Corlățel, Broșteni, Strehaia. 

Image

Ocoalele silvice au organizat activități comune, în zona forestieră, împreună cu voluntarii/participanții înscriși în acțiunea Let’s do it, Romania, din localitățile/zonele vizate. Alături de voluntarii și participanții înscriși s-au aflat reprezentanți ai primăriilor implicate, ai Instituției Prefectului Mehedinți, reprezentanții Let’s do it MH, Asociația Act Integration, Asociația Elysium, Garda de Mediu MH, Direcția Silvică Mehedinți.

Image

Sub sloganul "Împreună pentru o țară mai curată", Let's Do It, Romania! A strâns la start sute de voluntari, care au adunat deșeurile din natură. Tot pe 18 septembrie, 175 de țări din comunitatea Let's Do It, World s-au unit într-o cauză comună: o lume fără deșeuri.

Image

"Ziua de Curățenie Națională se desfășoară de ani buni în țara noastră, mai precis din 2009, fiind o acțiune întreprinsă, la nivel național, de cei de la "Let's Do It, Romania!". Din dorința de implicare și spirit civic, anul acesta, am decis să mă alătur, ca voluntar, celor care militează pentru un mediu mai curat pentru noi toți. Împreună cu "Asociația Act Integration" și mulți alții, am derulat activitatea de curățenie în parcul Dragalina din Drobeta-Turnu Severin și împrejurimi. Chiștoacele, pet-urile, pungile din plastic, dozele, sticlele, semințele au fost printre cele mai întâlnite, adică fix acelea care încap în coșurile de gunoi, de unde reiese și comoditatea românului, dublată de lipsuri de altă natură. Piesele de mobilier, textilele, dar și metalele au umplut, de asemenea, sacii de gunoi ai voluntarilor. Din postura de cadru didactic, am fost încântată să văd mai ales elevi, care au spus Da! acestei nobile mobilizări, întrucât schimbarea pe termen îndelungat se poate realiza prin educarea tinerelor generații, iar nepăsarea nu mai poate fi luată în calcul când ne referim la un viitor sustenabil. Poate anul viitor, vom fi și mai mulți - cu ocazia aceasta, lansez  îndemnul de a fi mai atenți unde aruncăm gunoiul, existând și varianta selectării acestuia, unul de aici, unul de acolo, schimbă aspectul mediului înconjurător și îi dăunează. La final, pot afirma, cu tărie, că am simțit un imens sentiment de mulțumire. Curățenia, însă, se păstrează și se întreține cu gânduri și gesturi sănătoase pentru natură. O astfel de inițiativă este o invitație deschisă pentru noi toți și ar trebui să aibă loc în fiecare zi și în fiecare cămin.", ne spune Beatrice, unul dintre voluntarii implicați în această campanie.

Image

"De ziua curățeniei naționale - "LET'S DO IT, ROMANIA!" - și noi ne-am făcut datoria. Au fost alături de noi, cei de la Liceul Tehnologic "Tudor Vladimirescu", Șimian, ca întotdeauna cu drag, domul primar și domul viceprimar din partea Primăriei Șimian, cât și membrii asociației Elysian si Asociația Act Integration. Le mulțumim elevilor care și-au rupt din timpul liber să fie alături de comunitatea din Șimian, în această campanie de curațenie.", scrie un voluntar pe pagina sa de socializare, în urma acțiunii.

Image

Let`s Do It, Romania! este cel mai mare proiect de implicare socială, organizat în România: în perioada 2010-2019 "Let`s Do It, Romania!" a implicat peste 1.900.000 de voluntari în acțiuni, peste 12.000.000 de ore de voluntariat au fost dedicate proiectului. Dintre voluntarii, care au participat la Ziua de Curăţenie Naţională, 850.000 au fost elevi.

Image

Sursa: Asociația Act Integration